Politi avbildet under en palestinsk motdemonstrasjon på Eidsvolls plass 15. oktober.
Foto: Frederik Ringnes / NTB
Sender politiressurser til Oslo: – Står i ekstraordinære utfordringer for tiden
Politidirektoratet har beordret politimannskaper fra hele landet til Oslo for bistand i frykt for uro i hovedstaden i forbindelse med krigføringen mellom Israel og Hamas.
Planen om å styrke Oslo-politiet ble først omtalt av Sunnmørsposten.
– Det handler om den totale situasjonen, kompleksiteten i den, og det omfattende trusselbildet. Oslo som hovedstad står i ekstraordinære utfordringer for tiden. En rekke demonstrasjoner og markeringer arrangeres nesten daglig, sier seksjonssjef Jørn Schjelderup ved Politidirektoratet (POD) til Politiforum.
Han sier at konflikten allerede har ført til at politiet må øke beredskapen ved ambassader og jødiske og palestinske samlingssteder. I tillegg har det vært flere store demonstrasjoner knyttet til konflikten.
Oslo-politiet har også andre store oppgaver for tiden, eksempelvis Nordisk råd denne uken, samt planlegging av Nobelprisutdelingen, som skjer i desember.
– Krevende
– Vi ønsker ikke å ta ut ressurser fra politidistriktene eller UP hvis det ikke er absolutt nødvendig, men akkurat nå er Oslo politidistrikt i en krevende situasjon, sier Schjelderup.
Politiet i hovedstaden vil få bistand fra Utrykningspolitiet (UP), samt alle politidistriktene i landet utenom Troms og Finnmark.
POD opplyser til NTB at det er snakk om to personer fra hvert at de ni politidistriktene, samt et uspesifisert antall fra UP.
Bistandsmannskapene skal etter planen møte opp i Oslo torsdag.
– Påvirker livet til dem som reiser
Møre og Romsdal politidistrikt bekrefter i en pressemelding at de sender folk til Oslo.
– Møre og Romsdal politidistrikt har mottatt en anmodning og vil følge denne. Tallet ønsker vi ikke å kommentere, men omfanget er innenfor det politidistriktet er i stand til å håndtere, sier stabssjef Kenneth Sætre i Møre og Romsdal politidistrikt.
Sætre understreker at avgivelsen av mannskap ikke vil påvirke polititjenesten eller politiberedskapen i Møre og Romsdal.
Også Vest politidistrikt opplyser at de sender mannskaper, men sier samtidig at det er krevende å måtte avgi folk.
– Vi har mange hendelser, demonstrasjoner og markeringer selv. Det strekker vår kapasitet skikkelig, sier stabssjef Gustav Landro til Bergens Tidende.
– Det er folk som må reise fra familie og planer. Det påvirker livet til dem som reiser, og det påvirker dem som blir igjen, legger han til.
Føler på utrygghet
Det mosaiske trossamfund, som holder til i Bergstien på St. Hanshaugen, publiserte mandag en pressemelding der de blant annet skrev om at jøder i Norge har fått skåret opp barnevognhjul og blitt vekket på natten av noen som prøvde å åpne inngangsdøren.
«Den grunnleggende tryggheten vi alle skal føle i våre egne hjem, trues som resultat av slike angrep», skriver trossamfunnet.
Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) reagerer sterkt på meldingene fra Det mosaiske trossamfund om truslene mot norske jøder.
Reagerer sterkt
– På vegne av regjeringen vil jeg gjøre det helt klart at antisemittiske ytringer og truende hendelser rettet mot jødiske nordmenn og deres hjem er fullstendig uakseptabelt. Jeg ser svært alvorlig på trusler og skremmende atferd rettet mot den jødiske minoriteten. Vi skal ha et trygt samfunn for alle i Norge, uansett hvilken tro eller identitet man har, sier Sande.
Departementet legger til at PST følger med på situasjonen i Midtøsten og vil oppdatere trusselvurderingen dersom det blir nødvendig.