Julebelysning i Nedre Grensen. Årets juleshopping vil nå nytt rekordnivå, hvis handelsbransjens egne tall slår til. Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Det er nå det skjer. Julehandelen er i gang. Jeg føler meg litt som en hærfører i disse dager

Nytt av året er posehoteller på shoppingsentrene i sentrum. Her kan folk deponere varene sine under julehandelen. Så kan de ta med familien ut og spise, uten å måtte slepe med seg tre poser i hver hånd.

Publisert

– De fleste av oss kan vise til røde tall i bøkene frem til julehandelen begynner. Hvis vi ikke leverer de to neste månedene, kan vi pakke sammen, sier Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo handelsstands forening.

Oslo Handelsstands forening antar at juleomsetningen vil bli på 59 milliarder kroner i desember og på 38 milliarder i november. Én prosent opp fra i fjor. Julehandelen i desember alene tilsvarer omtrent like mye som norsk sjømateksport gjennom et helt år. Forsvarsbudsjettet er til sammenligning på 60 milliarder.

– Alle som driver i byens førsteetasjer, inkludert utestedene, er avhengige av at det går bra i juletida. Vi er avhengige av å gjøre det bra nå, sier julehandelsgeneralen.

Handelsdirektør Bjørn Næss ser optimistisk frem mot tida frem til jul. Foto: Vegard Velle

En halv million liter akevitt

Hver nordmann handler i snitt for 11.100 kroner i desember. Cirka 60 prosent går til julegaver og 40 prosent til dagligvarer.

Vi kjøper fyrverkeri for 160 kroner per person og konsumerer 2,9 millioner liter øl og 550.000 liter akevitt. Omtrent 60 prosent spiser ribbe, 24 prosent velger pinnekjøtt, mens 150.000 mennesker ender opp med pizza.

Julehandelen vokser stadig og blir ikke noe mindre viktig enn tidligere år. Totalt forventes omsetningen å ligge 28 prosent høyere i desember enn resten av året.

Men noen bransjer er mer avhengig av julehandelen enn andre. Leketøy-butikkene selger 227 prosent mer i juletida enn ellers i året. Også bøker, musikk, elektronikk, ur og gull selger mye mer i jula enn ellers i året. For dem er førjulstida ekstra viktig.

– Juletida starter når den må

– Noen synes vi begynner jula for tidlig, men julegater og julepynt er på-knappen handelsbransjen må tenne for å skape stemningen for forbrukerne før jul, sier Næss. Han er litt oppgitt over at media hvert år klager over tidlig start på juletida.

Slakter Jan Strøm-Larsen hos Strøm-Larsen i Oslo regner med en tredobling av omsetningen i desember. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I år kan folk sette fra seg julegavene sine på posehoteller fire steder i byen. På Paleet, Oslo city, Aker brygge og Glassmagasinet blir det organisert garderober for julegavene. Så kan folk mot en avgift deponere jakka si og varene og hente dette senere. Også hjemkjøring av gavene tilbys.

Ifølge handelsstanden kjøper folk de dyreste gavene til partneren, deretter barna og barnebarna. Mange er fornøyde med gavene de får. Nesten halvparten føler at de får like mye igjen som de gir. Menn er generelt litt mer misfornøyde enn kvinner.

Til slutt et lite råd fra handelsgeneralen: – Den dagen da flest kolliderer i løpet av året er 22. desember. Hold bilen hjemme den dagen.

Powered by Labrador CMS