Dette er sjefen i lufta over hustakene i byen. Denne flotte vandrefalken holder daglig utkikk med duene i byen fra toppen av hotell Plaza på Grønland. Foto: Andreas Gullberg

Den tidligere utrydningstruede vandrefalken er tilbake. En falk har inntatt toppsuiten på Oslo Plaza

Hver dag kan du se vandrefalken jakte duer over byen. Fra stor høyde stuper den ned mot byttet. Farten kan komme opp i over 300 km/t. Bli med å finne et godt navn til den unge falken.

I høst har en meget spesiell og celeber gjest tatt inn på Oslo Plaza. Gjesten bor på toppen av bygningen og er ofte observert flyvende over byen. Det er ikke supermann, det er en som er enda mer super. Det er en vandrefalk, verdens raskeste skapning.

En fugl på størrelse med ei kråke, men som kan komme opp i en hastighet på over 300 km/t når den stuper etter byttet sitt.

— Fra lokalene våre i Mariboes gate. har vi i lengre tid observert en ung vandrefalk som har tatt bolig øverst på Oslo Plaza. Det er en falkeart som tidligere var utrydningstruet men som har kommet seg. En skikkelig gladhistorie! Nå jakter den nok duer fra sin nye faste bobel, forteller Ragna Kronstad i Sabima til VårtOslo.

Sabima er en miljøorganisasjon som arbeider for å stanse tapet av naturmangfold.

Født i Østmarka

— Vandrefalken er et eksempel på  at ville arter tilpasser seg menneskeskapte omgivelser, forteller Kronstad videre.

Kristoffer Bøhn, gruppeleder for kartlegging av arter i Sabima, kan fortelle at det dreier seg om en vandrefalk i sitt andre leveår.

— Denne falken er én av to unger som ble født og vokste opp i nærheten av Afrikaputten i Østmarka i 2017. De ble ringmerket, og vi kjenner den igjen på ringene, forteller Bøhn, mens han speider ut over takene på Grünerløkka og Oslo sentrum med kikkert.

Fra kontorene i Mariboes gate kan Kristoffer Bøhn se vandrefalken holde utkikk fra toppen av hotell Plaza. Foto: André Kjernsli

Tilpasser seg bylivet

— Denne vandrefalken sitter ofte på taket til Hotell Plaza. Der har den full oversikt over dueflokkene på Grønland, Vaterland og Oslo S. Den bor dermed midt i matfatet og kan sikkert ta to duer daglig. Den fanger byttet i lufta i en formidabel hastighet. Yngre fugler er under opplæring og mislykkes oftere enn de erfarne falkene i jakten, forteller Bøhm.

Han tror at siden mattilgangen er såpass god i Oslo sentrum, trenger ikke fuglen et stort revir å jakte i.

— Falken ble observert jaktende ved Galteskjær ved Lindøya i fjor høst, mens en annen falk ofte blir observert på Økern. Økernfalken holder til midt i det som blir den nye Hovinbyen. Det har også vært sett to falker ved Plaza. Kanskje er den andre en av foreldrene?

Ønsker hekking på Plaza eller Postgirobygget

Det er ennå ikke registrert hekkende vandrefalk i selve byen. Sabima og biolog Bøhn har imidlertid et ønske om å få satt ut en hekkeplattform på Plaza eller på Postgirobygget. Da kan falkene forhåpentligvis etablere seg der.

— Et høyhus er en fin klippe å hekke i og jakte fra for en vandrefalk. På Plaza er det hverken rev eller mink, og fuglene kan få være i fred på redet, forteller Bøhn.

Nesten utryddet av miljøgifter

Miljøgifter og jakt var i ferd med å utrydde vandrefalken fra Norge. Den var derfor fast inventar på lista over truede arter i mange år.

— Rovfuglene er på toppen av næringskjeden og sårbare for forgiftning. Giftstoffer som byttedyrene og byttedyrenes byttedyr får i seg, samles til slutt hos rovdyr og rovfugl. For vandrefalken betød dette at de la veldig skrøpelige egg. Eggene var så dårlige at de ofte ble knust når fuglene la seg ned for å ruge. Da disse giftstoffene ble forbudt, var det positivt for vandrefalken, som igjen klarte å fø fram ungene sine. Vi regner arten som fullt gjenetablert i Norge nå, sier Bøhn.

Fra sitt utkikkspunkt ved Sky-bar på Plaza har vandrefalken kontroll på duene på Grønland. Foto: André Kjernsli

Navnekonkurranse

— Vi ser en fin endring i folks forhold til naturen. Fuglekikkere dokumenterer arter med foto, og rapporteringsportalen Artsobservasjoner har blitt en stor suksess. Tidligere var det ikke uvanlig å ha en samling egg å skryte av. Nå ser vi folk tar eierskap i naturens dyr og fugler. Vi i Sabima synes denne vandrefalken skal være hele byens fugl og at folk skal bry seg om den, sier Bøhn.

VårtOslo og Sabima utlyser en navnekonkurranse. Har du et forslag til et navn på den unge vandrefalken, noter det i kommentarfeltet under.

Vi lover bort fire kinobilletter til den som har det beste navneforslaget.

Powered by Labrador CMS