� Gullmunn er ment som en matakevitt. Men veldig mange gir tilbakemeldig på at det er en veldig god avec, sier Marthe Bøhn. Til høyre er medhjelper Petter Aune. Foto. Privat

Den nye juleakevitten Gullmunn er vaskekte oslobrennevin laget ved Alnaelvas bredder

Det oser oslohistorie av juleakevitten Gullmunn som lanseres onsdag. Akevitten er laget på Bryn ved Alnaelva av den erfarne destillitøren Marthe Bøhn og Oslo Håndverksdestilleri.

Publisert

Noen lange steinkast nedenfor Oslo Håndverksdestilleri ved Alanaelva ligger den siste rest av Oslos urskog. Ikke langt unna ligger Norges første toglinje, som gikk fra Bryn stasjon til Eidsvoll i 1854.

I mange år var Simers taffelakevitt Oslos helt eget potetbrennevin. Men da Arcus flyttet produksjonen til Nittedal er det nå bare etiketten som minner om hovedstaden.

Følger strenge akevittregler

Med 20 års erfaring som destillatør i Frankrike bestemte Marthe Bøhn seg for å gjøre noe med det. Nå lanserer hun og Oslo Håndverksdestilleri en helt egen akevitt for hovedstaden.

Gullmunn er laget i tråd med strenge norske akevittregler. Den er selvfølgelig destillert på poteter. Tilsatt karve og dill og lagret 13 måneder på fat, sier Marthe Bøhn til VårtOslo.

I tillegg til å følge de strenge norske akevittreglene med minimums lagringstid på fat - at spriten skal lages av potet og akevitten må inneholde karve og dill - har Marthe Bøhn også tilsatt andre krydderurter. Foto: Privat

Marthe Bøhn er fagutdannet destillatør i Frankrike og jobbet mange år for det franske, internasjonalt anerkjente konjakkhuset Braastad. Tilbake i Norge jobber hun til daglig for vin- og brenvinsimportøren Robert Prizelius.

Byttet ut sherryfat med bourbon

— Men jeg ha vært så heldig å få samarbeide med Oslo Håndverksdestilleri om å lage Gullmunn. Denne gangen er jeg mer master blender og det er de som har stått for selve destilleringen, forteller Bøhn.

— Hva slags akevitt er det? Er det en matakevitt eller en avec?

— Gullmunn er ment som en matakevitt. Men veldig mange gir tilbakemeldig på at det er en veldig god avec. Den er jo egentlig ikke laget som det, men vi har lagret den 13 måneder på bourbonfat, sier Bøhn.

— Jeg tror Gullmunn passer godt til litt lettere julemat. Som for eksempel sildebord. Eller til juletorsken. En venn av meg mente den var perfekt til syltelabber. Men det er jo ikke så vanlig lenger.

Vanligvis lagres akevitt på sherryfat. Men Oslo Håndverksdestilleri er kjent for å gå sine egne veier, og Gullmunn er lagret på bourbonfat. Og ifølge Marthe Bøhn har bourbonfatene hatt stor betydning for smaken på Gullmunn.

— Bokstavelig talt håndlaget akevitt

— Ja, bourbon gir en eleganse og letthet. Kanskje gjør det Gullmunn litt mer feminin. Mange spør om det er en akevitt for kvinner. Jeg tenkte jo ikke det i utgangpunktet, men vi har lagt den på 38 prosent. Det er faktisk et poeng at den ikke er alt for sterk, sier den erfarne konjakkmakeren som nå har laget en vaskekte akevitt for Oslo.

� Vi har måttet feste etiketter og korker for hånd de siste dagene. Så dette er faktisk bokstavelig talt håndlaget akevitt, sier Marthe Bøhn. Foto: Privat

De siste dagene har vært hektiske for Marthe Bøhn og Oslo Håndverksdestilleri. Som så ofte med lanseringer går ikke alt etter planen. Riktignok tjuvstartet de med å lansere 120 flasker tidlig i november, men det er nå over 3.500 flasker kjøres ut til Vinmonopolets distribusjonsapparat.

— Vi har måttet feste etiketter og korker for hånd de siste dagene. Så dette er faktisk bokstavelig talt håndlaget akevitt, ler Bøhn når hun tar seg tid til å snakke med VårtOslo.

— Ingen bryr seg om kjønn

De nevnte 120 flaskene forsvant forøvrig iløpet av en dag. Nå havner Gullmunn på Vinmonopolets bestillingsutvalg iløpet av denne uka. Det betyr at folk over hele landet kan få tak i Oslos nye akevitt.

— Dette er sikkert et håpløst spørsmål som du kanskje er lei av å svare på. Men er det uvanlig med kvinnelige destillatører og master blendere?

— Jeg får faktisk ikke det spørsmålet så ofte. Jeg tok jo utdanningen min i Frankrike og jobbet med konjakk hos Braastad-familien. Og hos Braastad er det ingen som stusser over at jeg er kvinne og destillatør. Jeg vet jo at Arcus har noen kvinnelige masterblendere.

— Men egentlig er det ingen som bryr seg om kjønn. Dessuten hadde jeg lang erfaring og tung faglig bakgrunn da jeg kom tilbake til Norge.

På Vinmonopolets nettsider beskrives Gullmunn som "fyldig og rik med godt integrerte kryddertoner". Videre heter det at juleakevitten har "lang og rund ettersmak". Prisen for 50 cl er satt til 439,90 kroner.

Powered by Labrador CMS