Heidi Nordby Lunde har varslet valgkomitéen i Oslo Høyre at hun ikke tar gjenvalg på fylkespartiets årsmøte i januar.
Heidi Nordby Lunde har varslet valgkomitéen i Oslo Høyre at hun ikke tar gjenvalg på fylkespartiets årsmøte i januar.

Bydelsopprøret i Oslo Høyre: Heidi Nordby Lunde går av som leder

Etter at halvparten av Oslo Høyres bydelslag stiller krav om lederskifte, varsler Heidi Nordby Lunde at hun går av som fylkespartileder. Dermed seiler stortingsrepresentant Mudassar Kapur opp som ny lederkandidat i Oslo Høyre.

Publisert

VårtOslo omtalte mandag morgen opprøret mot leder Heidi Nordby Lunde i Oslo Høyre.

Sinnene hos flere tillitsvalgte i fylkespartiets bydelsforeninger ble satt i kok etter Oslo Høyres hovedstyremøte mandag kveld. Der forventet flere at Nordby Lunde skulle varsle at hun ikke ønsket å fortsette som leder i fylkespartiet.

— Nå må valgkomitéen ha arbeidsro

— Det var på forhånd ventet at Heidi Nordby Lunde på hovedstyremøtet ville varsle at hun ikke tar gjenvalg som Oslo Høyres leder på årsmøtet i januar. Men det gjorde hun jo ikke, sier en kilde til VårtOslo.

— Da hun ikke offentliggjorde sin egen avgang på møtet ble mange opprørt, forteller kilden.

Nå bekrefter imidlertid leder av Oslo Høyres valgkomité, Jens J. Lie, overfor VårtOslo at Nordby Lunde har varslet at hun ikke tar gjenvalg som fylkesleder på årsmøtet.

— Nå må valgkomitéen ha arbeidsro for å få satt sammen et godt team i Oslo Høyre. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Lie til VårtOslo.

— Generell misnøye med hele ledelsen

Før mandagens møte var allerede et bydelsopprør mot Nordby Lunde i gang. 12. oktober var første frist for bydelsforeninger, Unge Høyre i Oslo, Senior Høyre i Oslo og Den Konservative Studenterforening (DKSF) til å komme med innspill til valgkomitéen i fylkespartiet.

Overfor VårtOslo nevner flere tillitsvalgte i Oslo Høyre stortingsrepresentant Mudassar Kapur som en aktuell lederkandidat for fylkespartiet.
Overfor VårtOslo nevner flere tillitsvalgte i Oslo Høyre stortingsrepresentant Mudassar Kapur som en aktuell lederkandidat for fylkespartiet.

I innspillene gikk det frem at halvparten av bydelslagene i Oslo Høyre krevde et lederskifte. VårtOslo kjenner til innholdet i flere av de skriftlige anbefalingene fra bydelsforeningene. Der blir altså komitéen bedt om å finne en annen lederkandidat enn Heidi Nordby Lunde.

— Det krever ganske mye å skrive noe slikt til valgkomitéen. Vi vet jo at dette raskt slår tilbake på oss, og derfor vil jeg hverken stå frem med navn eller at du skriver hvilken bydelsforening jeg tilhører, sier en kilde.

Nordby Lunde sier hun er ukjent med et opprør

Hen sier til VårtOslo at det er en generell misnøye med hele ledelsen i fylkespartiet. Men at det først og fremst er Heidi Nordby Lundes lederstil som gjør at byelsforeningens styre ber om at hun ikke innstilles til gjenvalg på årsmøtet i januar.

VårtOslo har gjentatte ganger forsøkt å oppnå kontakt med Heidi Nordby Lunde. Både ved oppringning, beskjed på mobilsvar og ved sms. Oslo Høyres leder har ikke svart på noen av VårtOslos henvendelser.

Men til Aftenposten hevder Nordby Lunde onsdag formiddag at hun ikke var klar over at halvparten av Oslo Høyres bydelsforeninger stiller krav til valgkomitéen om lederskifte i januar.

— Jeg var ikke kjent med at det var et ønske fra så mange, og har heller ikke oppfattet signaler om dette fra organisasjonen hverken under eller etter valgkampen, sier hun til avisen.

— Jeg håper jo at jeg har vært en leder for hele Oslo Høyre så langt, og så prøver jeg prøver å forstå hva som er hele bakgrunnen for det, sier Lunde.

Kapur nevnes av flere som mulig lederkandidat

Når Oslo Høyres årsmøte holdes, vil det på papiret være rundt 230 stemmeberettigede medlemmer av fylkespartiets representantskap. De utgjøres av bydelslagene, de tre foreningene samt 25 representanter som kalles "de hellige".

"De hellige" er 25 representanter som utpekes av valgkomitéen. De er medlemmer av Oslo Høyre som har holdt fremtredende verv og posisjoner, for eksempel tidligere ordførere og byrådsledere.

Foreløpig holder bydelspartiene VårtOslo har snakket med kortene tett til brystet når de får spørsmål om hvem de ønsker som ny leder. Men en som nevnes hyppig er stortingsrepresentant Mudassar Kapur.

Kapur tilhører ingen spesielle fløyer i fylkespartiet, og har gjort en solid jobb for Høyre på Stortinget i to perioder mens partiet har sittet med regjeringsmakt.

Tross flere bydelspartiers misnøye med den øvrige ledelsen i Oslo Høyre, er dagens nestleder, Eirik Lae Solberg, tidligere også blitt nevnt som en aktuell etterfølger til Heidi Nordby Larsen.

Powered by Labrador CMS