Den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48. Foto: Kjetil Ree
Den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48. Foto: Kjetil Ree

Nå skal den amerikanske ambassaden på Ruseløkka selges

Publisert

Etter mange år og mye frem og tilbake, inkludert en tur innom høyesterett, er salgsprosessen for den amerikanske ambassaden endelig i gang.

Budgivningen skal begynne i mai, med en ny runde i juni.

– Det er en unik eiendom med historisk sus og perfekt beliggenhet. Det er stor pågang fra ulike aktører. Interessen kommer fra flere typer kjøpere, blant annet norske og internasjonale eiendomsutviklere, private investorer og større eiendomsselskap, sier seniordirektør Hans-Christian Birkedal i eiendomsrådgiver CBRE Capital Markets til Estate Nyheter.

I forrige uke gikk CBRE ut med en forhåndspromotering av salget av den amerikanske ambassaden. De henvendte seg både til norske og internasjonale investorer.

Flytter på grunn av terrorfrykt

Etter flere års utredning vedtok bystyret i 2005 at ambassaden skulle flyttes fra Henrik Ibsens gate 48 på Ruseløkka i bydel Frogner til Husebyskogen ved Makrellbekken i bydel Vestre Aker, av sikkerhets- og kapasitetshensyn.

Allerede et par år tidligere ble det satt opp et stort gjerde og betongpullerter rundt bygget i kjølvannet av angrepene i USA 11. september 2001.

Både gjerde/pullerter og flytting til Husebyskogen førte til store protester i de to lokalmiljøene. Men etter at ambassaden vant frem i Høyesterett, ble arkitektplanene for den nye ambassaden lagt frem i 2010. Flytting til Husebyskogen skulle skje i 2015, men ble altså utsatt igjen.

Nå, omsider, er tiden snart inne.

— Må forvente å renovere

Den amerikanske ambassaden er på 6022 kvadratmeter, inkludert fire etasjer og kjeller.

Og i følge Birkedal blir bygget ikke akkurat innflyttingsklart fra dag en, så hvis du har lyst til å leke ambassadør bør du være nevenyttig.

– En ny eier må påregne å renovere bygget, og må også forholde seg til at Riksantikvaren har tanker om byggets bevaringsverdige sider. Vi er likevel sikre på at bygget vil være meget attraktivt for en fremtidig bruker og oppnå leienivåer i særklasse grunnet sin egenart. Det er den kjøperen som i størst grad ser dette potensialet som trolig ender med tilslaget, sier Birkedal.

 

Powered by Labrador CMS