Mobilen er nøkkelen til de 250 nye elbilene i hovedstaden, som koster fem kroner minuttet å kjøre. De 250 bybilene er plassert og kan parkeres rundt om i Oslos gater.
Din Bybil heter tjenesten, som leveres av NSB og danske GreenMobility. Bilen gjør det enklere for folk å kvitte seg med bilen sin.
Om Din Bybil:
GreenMobility er et dansk gründerselskap etablert i 2016, og tilbyr 400 bybiler i København. Tjenesten har 30 000 brukere.
NSB-konsernet signerte en franchiseavtale med GreenMobility om å tilby Din Bybil i Norge sommeren 2018.
Brukerundersøkelser indikerer at rundt fem prosent av brukerne i København har solgt bilen sin etter at GreenMobility kom på markedet, uten å kjøpe ny. Det betyr 750 færre biler i København.
NSB ser på muligheten til å tilby liknende tjenester andre steder etter hvert.
En telefon-app viser til enhver tid hvor det står en ledig bil. Du låser opp bilen med appen og kan kjøre hvor som helst. Når turen er over, parkerer du innenfor sonen og betaler for minuttene du har kjørt. Parkering er gratis.
– Dette er en stor dag for oss. Din Bybil er en viktig brikke i NSBs satsing på å tilby kundene reiser hele veien fra dør til dør, ikke bare til og fra stasjonen eller holdeplassen, sier Synne Homble, konserndirektør for mobilitet og reiseliv i NSB-konsernet.
Et eget selskap, NSB Bybil AS, er dannet for å drifte bybilene. Daglig leder i NSB Bybil, Espen Dyb Løvold, sier de skal gjøre sitt beste for at Din Bybil blir et positivt miljøbidrag til byen.
– Vi vil lage en bildelingstjeneste som Oslofolk elsker. Mange bruker bare bilen sin en gang i blant. Vi vil gjøre det enklere for folk å kvitte seg med bilen og heller kombinere kollektivtransport med bybilen når du trenger det. Hvis vi lykkes, blir det færre fossilbiler og bedre plass i byen vår, sier Løvold.
Bilene er den nyeste modellen av Renault Zoe. For å leie bybilen betaler du fem kroner minuttet, 749 kroner for én dag, eller 1 499 kroner for 1200 minutter i måneden, ifølge en pressemelding.
Parkering, strøm og forsikring er inkludert. Din Bybil har ansvars- og ulykkesforsikring, samt kasko- og tyveriforsikring. Du kan melde inn skader du finner på bilen før du starter turen.
Her kan du parkere
Parkeringssonen dekker Ring 3 og litt til. Du kan parkere innenfor sonen på alle offentlige parkeringsplasser som ikke har tidsbegrensning, deriblant beboerparkering, samt på «Hotspot» parkeringsplasser.
Hotspots, som er reserverte parkeringsområder med lademuligheter, finner du ved Vulkan, Vika, Filipstad, Fornebu, Nydalen, Schweigaardsgate, Paleet, Byporten og Colosseum. NSB jobber med å etablere flere hotspots.
Appen heter «Din Bybil» og kan lastes ned i App Store eller Google Play. Du registrerer førerkort og betalingskort i appen, og når alt er godkjent har du tilgang til 250 biler med mobilen.
Fra før fins Bilkollektivet i Oslo, Stavanger, Tromsø og Kristiansand. De fungerer ikke svært ulikt de nye bybilene.