Olaug Tvedten og Vålerenga kunne juble over fortsatt å være best i byen lørdag ettermiddag.

Vålerenga-damene unngikk lynnedslag, og er fortsatt best i byen

Etter en trøblete sommer med mange skader og sykdom, er Vålerenga-damene endelig tilbake der de skal være. Lørdag ble det 2-0-seier over Lyn i byderbyet på Intility arena.

Med sluttspillplassen allerede godt sikra, var det egentlig lite å spille for i ettermiddag for Vålerenga-damene. Når det er sagt, er det aldri feil å være best i byen. 2-0-seier over vetkantnabo Lyn smakte veldig godt for spillerne i kongeblått.

— Dette var vår beste kamp etter sommerpausen, og det var utrolig deilig å ta tre poeng igjen, sier lagkaptein Stine Ballisager Pedersen til VårtOslo.

Et forsvar tettere enn Norges Bank

Med to kamper igjen av det innledende seriespillet, har Vålerenga-forsvaret, etter nok en gang å ha holdt tett, sluppet inn færrest mål i damenes toppserie. Med bare ni baklengsmål har Malin Sunde og stopperkollegene Stine Ballisager Pedersen og Ingibjörg Sigurdardottir virkelig funnet formelen for å slippe inn få baklengsmål.

Lagkaptein Stine Ballisager Pedersen er krumtappen i norsk damefotballs gjerrigste forsvar.

— Hemmeligheten er vel egentlig hardt arbeid. Vi vil jo at motstanderen skal få så få muligheter i løpet av en kamp som det er mulig, og det synes jeg vi har lykkes godt med denne sesongen, sier lagkapteinen.

Hun får i så måte full støtte av sjefen selv, hovedtrener Nils Lexerød.

— Vi har veldig mye gode spillere bak der. Både keeperne og stopperne holder en veldig god kvalitet, smiler han.

— Champions League er målet

Etter lørdagens kamp er det nå to kamper igjen før sluttspillet for de fire beste lagene i damenes toppserie starter for alvor. Så langt i sesongen mangler Vålerenga-spillerne å ha beseiret Brann og Rosenborg, der det har det blitt henholdsvis uavgjort på hjemmebane og tap på bortebane.

Det håper lagkaptein Balisager Pedersen kan snu i sluttspillet.

— Det er ikke så mye som skal til for at vi kan slå dem, og drømmen er jo å kvalifisere seg til spill i Champions League neste år, konkluderer hun.

Fullt trøkk fra første sekund

Etter en hovedstadssommer med lite seriespill i beina, var det tydelig at hjemmelaget fra avspark ønsket å sette sitt preg på kampen. Bare sekunder tok det før den første sjansen strøk utenfor Lyn-keeper Kirvil Oddens lengste stolpe. Sentralt her, som i mye av det de kongeblå skapte offensivt tidlig i kampen, stod nysigneringen Karina Sævik.

Etter det tidlige skremmeskuddet, fortsatte Vålerenga-spillerne stormløpet mot gjestenes mål, men det skulle ta tid før det forløsende målet kom. Etter 20 minutter fikk endelig Dejana Stefanovic drømmetreff fra rundt 20 meter, og dermed kunne østkantlaget helt fortjent ta ledelsen 1-0.

Olaug Tvedten jubler etter sin 2-0-scoring.

Etter scoringen kommer gjestene mer med i banespillet, men når de sliter med å skape noe foran Jalen Tompkins i Vålerenga-buret, er det ofte at slikt straffer seg. Sånn var det også i ettermiddagens kamp, og etter halvtimen kunne Olaug Tvedten, etter flott forarbeid fra Karina Sævik, sende bohemlaget i en tomåls-ledelse.

Dermed kunne Vålerenga-spillerne gå til pause med en overbevisende 2-0-ledelse.

Kontrollert avsluttning

Lørdagens første 45 minutter ute på Intility arenas nylagte kunstgress, var noe av det mer avslappende spillerne i blå draker har vært gjennom denne sesongen. Etter å ha kontrollert kampen totalt, var det et like skjerpet lag som kom på banen til den siste og avgjørende omgangen.

Karina Sævik hadde en solid hjemmedebut på Intility, men mål ble det ikke.

Åpningen ble ikke like intens som hva den hadde vært i første omgang i sommervarmen, men spillemessig var overtaket likevel klart på Vålerenga-damenes side. Selv om de kongeblå fortsatte å produsere sjanser, skulle omsettingen av disse til scoringer ikke bli like enkel som i de første 45 minuttene.

Flere gode sjanser ble skuslet bort eller reddet at Lyn-keeperen. Dermed ble det med de to scoringene fra den første omgangen.

Vålerenga - Lyn = 2 - 0 ( 2 - 0)