— Putins angrep på Ukraina er barbarisk og et angrep på demokratiske grunnverdier. Nå ber vi lånerne delta i ett minutts refleksjon om fakta, ytringsfrihet og Ukraina fordi dette angår oss alle, sier Knut Skansen.

Stillemarkering i Deichmans biblioteker mandag

Deichman oppfordrer lånerne til å delta i en stillemarkering på alle bibliotekene mandag klokken 15.

Publisert

Markeringen for Ukraina vil foregå på alle Deichmanbibliotekene i Oslo. Lånere som er innom akkurat klokka 15 oppfordres til å respektere markeringen og delta i den ett minutt lange kollektive tenkepausen, skriver biblioteket i en pressemelding.

— Våre tanker går først og fremst til det ukrainske folket, som lider stort nå. Markeringen i biblioteket er for dem og for å reflektere over fakta og ytringsfrihet som demokratiske verdier, sier biblioteksjef Knut Skansen.

Inviterer til foredag og samtaler

Biblioteker over hele Europa oppfordres til å spre presis informasjon for å støtte demokratiet som institusjon og for å verne om ytringsfriheten. Den ukrainske bibliotekorganisasjonen har bedt om støtte, og Deichmans markering er en direkte respons på oppfordringen fra de europeiske organisasjonene EBLIDA, NAPLE og Public Libraries 2030.

— Nå oppfordrer vi alle de andre bibliotekene i Norge til å gjøre det samme eller finne andre måter å mobilisere på, fortsetter Skansen.

Videre fremheves viktigheten av kildekritikk, da folket i Ukraina og Russland opplever et bombardement av tvilsom informasjon med misbruk av bilder, videoer og bruk av rå retorikk. Selv trente medier har problemer med å ha oversikt nok til å skille klinten fra hveten.

Deichman vil framover invitere til foredrag og samtaler og bidra på bibliotekets premisser. De oppfordrer alle til å delta, på stillemarkeringen og ved å spre fakta og forsvare ytringsfriheten.

Avslutningsvis påpekes det at Deichman støtter sine kolleger i Ukraina, som har bedt den europeiske bibliotekorganisasjonen om hjelp. Deres bidrag er å forsvare demokratiet, og sikre at fakta og ytringer kommer fram. Det vil merkes i alle Oslos folkebibliotek i uken som kommer.

Powered by Labrador CMS