For å være på den sikre siden i forhold til koronasmitte, stenger Deichman nå dørene. Men folk kan fremdeles låne på nettet og hente det de har lånt.
For å være på den sikre siden i forhold til koronasmitte, stenger Deichman nå dørene. Men folk kan fremdeles låne på nettet og hente det de har lånt.

Deichman-bibliotekene stenger i morgen. Men det går an å bestille og hente bøkene

Fra lørdag blir det Bestill & hent-tilbud på Deichmans biblioteker. Bøker, filmer og musikk kan bestilles og hentes/leveres som vanlig, men biblioteket vil inntil videre ikke være et oppholdssted.

Publisert

– Vi går over til Bestill & hent for å sikre kontrollen og for å bidra til å hindre smittespredning i Oslo. Vi mener situasjonen nå krever et tydelig tiltak slik at lånerne kan være trygge hos oss, sier biblioteksjef Knut Skansen.

Bestill & hent betyr at alle kan fortsette å låne og hente bøker, filmer, musikk fra Deichman. Bibliotekene vil være åpne for henting og levering. Lokalbibliotekene vil holde åpent på samme dager som før, og hovedbiblioteket i Bjørvika vil fortsatt ha åpent alle sju dager, men åpningstidene kan bli endret.

– Vi har tvilt oss frem

– De fleste butikker er stengt, og skolene har rødt nivå. Smitten blant barn og unge 10-19 øker. Vi har tvilt oss fram til at det er riktig å ta bort bibliotekenes rolle som et sted å være midlertidig.

– Alle kan låne som vanlig og hente og levere. Vi understreker at beslutningen baserer seg på «føre var»-prinsippet, ikke kjente smittetilfeller. Vi tror beslutningen minimerer smitterisiko, sier Skansen i en pressemelding.

Folk har satt stor pris på at Deichman har vært en møteplass i dette «koronaåret». Nær to millioner besøk fikk kulturinstitusjonen i 2020, koronaen til tross, og nær 40 000 nye, registrerte lånere.

– Krevende avveining

– Vi har måttet veie hensynet til smittefare mellom lånere opp mot den øvrige folkehelsegevinsten biblioteket har ved å være åpne. Avveiningen har vært krevende. Vi tror smitten i bibliotekene har vært lav, men vi vet ikke nok om konsekvensene, særlig for barn, unge og sårbare grupper, og vil derfor minimere risikoen, sier biblioteksjef Knut Skansen.

Beslutningen har støtte fra tillitsvalgte og hovedverneombudet i Deichman.

Powered by Labrador CMS