Publikum har strømmet til nye Deichman i helgen. Her fra åpningen torsdag 18 juni.
Publikum har strømmet til nye Deichman i helgen. Her fra åpningen torsdag 18 juni.

Suksess for det nye folkebiblioteket - nesten 22 000 lånere besøkte bygget i åpningshelgen

Det nye folkebiblioteket Deichman Bjørvika ble fylt av barn, akvarellmalende besøkende og ivrige studenter i løpet av helgen. Nær 22 000 personer tok turen til biblioteket og mer enn 5 000 bøker ble lånt ut.

Publisert

– Det har vært flott å gå rundt i biblioteket og se det fylles opp med folk. Osloborgerne har virkelig inntatt bygget, som jo er deres, sier direktør for Deichman Bjørvika, Merete Lie, i en pressemelding.

– Vi har hatt en del smitteverntiltak som går ut på at blant annet kun 1 000 mennesker kan være i bygget samtidig, og dette virker det som folk har etterlevd. Vi har hatt noen køer og spesielt på søndag, men folk viste forståelse for at vi måtte regulere innslippet av mennesker, sier Lie.

Biblioteksdirektøren forteller at mange av de besøkende snakket om at det nye hovedbiblioteket i Bjørvika er en flott gave til byen, at bygget er storslått og overveldende. Mange nevnte også de mange forskjellige sitteplassene, og at bøkene har fått fin plass i biblioteket.

F.v: Byrådsleder Raymond Johansen, H.K.H. Kronprins Haakon og ordfører Marianne Borgen under åpningen sist torsdag.
F.v: Byrådsleder Raymond Johansen, H.K.H. Kronprins Haakon og ordfører Marianne Borgen under åpningen sist torsdag.

– Og biblioteket ble brukt til så mangt denne helgen: en dame malte akvareller fra utsikten i femte etasje, noen kom med fotostativ for å ta sine egne bilder og noen trivdes så godt at de ikke ville gå da biblioteket stengte søndag kveld, ifølge Lie.

Deichman Bjørvika er endelig åpnet etter at koronasituasjonen satte en stopper da hele Norge lukket ned i mars.

Ambisjonen er to millioner besøk per år, og 6-8 000 besøkende hver dag, i en koronafri situasjon. Besøksmålet er en femdobling sammenlignet med siste driftsår på det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg.

Barneavdelingen mest populær

– Det har vært fin og god stemning i biblioteket gjennom disse åpningsdagene. Barneavdelingen er nok den som har vært mest besøkt, og innimellom måtte vi stenge adgangen fordi det ble for fullt, sier Lie.

På Deichman kan du blant annet prøve deg som DJ.
På Deichman kan du blant annet prøve deg som DJ.

Biblioteket ble åpnet i en storstilt seremoni torsdag av H.K.H. Kronprins Haakon, ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen.

Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett sang, forfatterne Camara Lundestad Joof og Lars Saabye Christensen leste en prolog til biblioteket, og Lars Lillo-Stenberg og Maria Lotus sang «Suser av gårde», noe omskrevet for anledningen.

Arkitektkontorene Lund Hagen og Atelier Oslo har tegnet det nye bygget, mens arkitektene Scenario har vært ansvarlig for interiøret.

Deichman er etat for folkebibliotekene i Oslo kommune. Deichman består av 22 biblioteker over hele Oslo. De er Norges største og eldste folkebibliotek, grunnlagt i 1785.1

Powered by Labrador CMS