Omslaget på Missale Nidrosiense, en av de to eldste trykte norske bøkene. Den ble trykket i København i 1519 og er en messebok for Norge. Foto: Skjermbilde av digitalisert bok hos Nasjonalbiblioteket.

Norges to eldste trykte bøker fyller 500 år

2019 står i bokas tegn. Da er det er både nasjonalt bokår og 500-årsjubileum for de to første norske trykte bøkene. Nasjonalbiblioteket på Solli plass åpner en stor historisk utstilling.

Begivenhetene markeres med 1.500 arrangementer på norske biblioteker i hele landet.

De eldste norske trykte bøkene er «Missale Nidrosiense» og «Breviarium Nidrosiense», som ble trykket henholdsvis i København og Paris i 1519.

Den første er en messebok for Norge. Den andre er en håndbok i liturgiske seremonier for prester. Begge bøkene står på listen over den norske dokumentarven.

De første to sidene i et eksemplar av Missale Nidrosiense hos Nasjonalbiblioteket på Solli plass. Foto: Skjermbilde av digitalisert bok hos Nasjonalbiblioteket

Her kan du lese Missale Nidrosiense på nett hos Nasjonalbiblioteket — det eneste lille som kreves er at du kan lese latin med gotisk skrift! For alle oss andre er det morsomt å bla gjennom sidene for å se hvordan sidene i en 500 år gammel bok egentlig ser ut.

Stor utstilling på Nasjonalbiblioteket

Høsten 2019 åpner Nasjonalbiblioteket en stor bokhistorisk utstilling i sine lokaler på Solli plass.

Den viser de aller eldste trykte bøkene, sammen med annet materiale som har vært viktig i den norske bokhistorien.

Nasjonalbiblioteket produserer dessuten en plakatutstilling om den norske bokhistorien, som alle biblioteker kan få tilsendt gratis.

Bokåret

– I bokåret feirer vi flere ting. Den første norske trykte boka fyller 500 år. Det er en fantastisk begivenhet, sier prosjektleder Liv Gulbrandsen i Bokåret 2019.

– Så feirer vi at Norge er hovedland i Frankfurt, på verdens største bokmesse. Det er stort og betydningsfullt. Sist, men ikke minst feirer vi leserne og lesegleden i Norge. Det er viktigst, synes jeg, sier Gulbrandsen.

Deichmanske hovedbibliotek på St. Hanshaugen i 2016. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

500 biblioteker over hele landet har fått støtte til å gjennomføre i alt 1.500 arrangementer som fremmer lesing og leselyst i bokåret. Andre organisasjoner som fremmer lesing, har også fått støtte til leselystprosjekter. Til sammen gir Nasjonalbiblioteket 30 millioner kroner til dette formålet i løpet av året.

De har blant annet gitt 1,5 millioner til Deichman-bibliotekene i Oslo, som satser på arrangementer under fanen "Bok til folket!", ifølge en oversikt over pengetildelingene fra Nasjonalbiblioteket.

Høytlesing i sentrum

Bokåret 2019 åpner 19. januar med høytlesning over hele landet.

– På den nasjonale høytlesningsdagen blir det høytlesning på bibliotek over hele landet. Noen steder er det bibliotekaren selv som leser. Andre steder har de invitert forfattere, fortellere, leseombud eller lokale entusiaster til å lese noe de liker, for dem som vil høre, sier Gulbrandsen til NTB.

Vi har ikke klart å finne arrangementer i Oslo 19. januar ennå (høytlesningsdagen), men for eksempel arrangerer Leser søker bok, en organisasjon som jobber for at alle skal ha like muligheter til å lese bøker, høytlesing på Melahuset i Mariboes gate i sentrum 31. januar.

Powered by Labrador CMS