Knut Skansen er hovedstadens nye biblioteksjef. Foto: Christian Clausen, Deichman
Knut Skansen er hovedstadens nye biblioteksjef. Foto: Christian Clausen, Deichman

Oslo Deichman, landets største bibliotek, har fått ny sjef

Hva er det selvfølgelige mottoet til den påtroppende biblioteksjefen? Flere lånere. Og utdannelsen? Litteraturviter. Men hans tidligere jobb gjetter du ikke.

Publisert

Byrådet i Oslo foretok ansettelsen i går, 4. januar. I juni i fjor bestemte byrådet at biblioteket skal være sin egen etat fra 1. januar i år.

– Oslo kommune har hatt en flott utvikling i besøkstallene. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på den aller viktigst oppgaven fremover; nemlig å øke utlånet og besøket blant de rundt 60 prosent av Oslos befolkning som i dag ikke benytter bibliotekene, sier den nye biblioteksjefen, Knut Skansen.

Ex-hotelldirektør

Skansen er 47 år og opprinnelig fra Drammen, bosatt i Oslo. Han har vært konstituert biblioteksjef siden sommeren 2016. Skansen har vært prosjektleder for det nye hovedbiblioteket i Bjørvika siden 2009.

Tidligere har han vært direktør for Hotell Bondeheimen og Kaffistova i åtte år. Fra universitetet er han utdannet som litteraturviter og skrev hovedoppgave basert på lesning av Paul Valérys "Le Cimetière marin" fra 1920.

Tror på det gode i mennesket

– Jeg er svært glad i biblioteket og ikke minst inspirert av å arbeide i en 233 år gammel virksomhet med røtter i opplysningstiden. Jeg mener folkebiblioteket springer ut av troen på det gode i mennesket, troen på at det opplyste mennesket føler større tilhørighet, eierskap og engasjement for felleskapet og eget liv. Med fremtidsrettede bibliotek er jeg sikker på at Oslo blir en bedre by å leve i, sier den nye biblioteksjefen i en pressemelding.

Deichmanske består av et hovedbibliotek i sentrum og 18 filialer i Oslo. I tillegg kommer spesialbiblioteket på Rikshospitalet, i Oslo fengsel og kvinnefengselet Bredtveit. I 2020 åpner det nye hovedbiblioteket i Bjørvika.

Powered by Labrador CMS