Lone Koch setter stor pris på biblioteket på Tøyen. Foto: Frank Michaelsen
Lone Koch setter stor pris på biblioteket på Tøyen. Foto: Frank Michaelsen

Stadig flere Oslo-biblioteker åpner for at brukerne låser seg inn med bibliotekkortene. Og tilbudet er superpopulært

I dag ble også Røa bibliotek meråpent, fra kl 07 til 23, hver dag. Nå trapper Deichmanske biblioteker opp det populære selvbetjeningstilbudet.

Publisert

Hele 347.000 ganger har oslofolk låst seg inn på biblioteket i 2017. Tilbudet lar brukere med oppgradert bibliotekkort selv låse seg inn på biblioteket utenom vanlig åpningstid.

– Meråpent bibliotek er en dundrende suksess, sier konstituert biblioteksjef Knut Skansen, i en pressemelding fra kulturetaten.

Brukerne har tilgang til biblioteket fra klokka 07 til 23 hver eneste dag, hele året. I meråpent-tiden kan de låne, levere, bruke publikums-PC-er, møte venner eller bare lese og jobbe i ro og fred.

Alle bibliotekene skal meråpnes

I hele 2016 registrerte Deichmanske bibliotek 269.773 besøk i meråpent-tiden. I år har bruken skutt i været: Fra januar til november 2017 er antall besøk 347.063. Samlet sett utgjør meråpent-besøket over 14 prosent av det totale besøket på Deichmanske bibliotek i år.

Bibliotekene på Bjerke, Bøler, Furuset, Lambertseter, Majorstuen og Tøyen er allerede meråpne. Fra og med torsdag 21. desember kan folk på Røa også låse seg inn på biblioteket når det ikke er betjent.

Lånetaker på Deichmanske ser på DVD-samlingen. Foto: Christian Clausen
Lånetaker på Deichmanske ser på DVD-samlingen. Foto: Christian Clausen

– Det er åpenbart at dette tilbudet fyller et behov som svært mange oslofolk har, så vi kjører på videre. I dag ble Røa meråpent, og i januar åpner vi et flunkende nytt og meråpent bibliotek på Stovner. Innen 2020 er målet at alle Deichmanske biblioteker skal være meråpne, sier Skansen.

LES OGSÅ: Glem bøker, nå kan du låne verktøy på Deichman Tøyen

Meråpent i julen

– Dette er så gøy. Nå kan folk fritt bruke biblioteket akkurat når det passer dem selv best, sier Ragnhild S. Stuler, fungerende avdelingsleder for Deichmanske bibliotek på Røa.

– Jeg er spesielt glad for at vi kan tilby brukerne våre et meråpent bibliotek akkurat nå som julen står for døra. Hit kan man komme uansett om man trenger litt alenetid eller man har lyst til å være sammen med andre.

LES OGSÅ: Åpningstidene ved Røa bibliotek er ikke for vanlige folk

Bibliotekkort blir nøkkelkort

For å få tilgang til meråpent bibliotek, må brukere skaffe seg bibliotekkort og skrive under på en meråpent-kontrakt. Så snart man leverer kontrakten på sitt lokale Deichmanske bibliotek, blir bibliotekkortet oppgradert til nøkkelkort.

Dette lånekortet kan også brukes som inngangskort. Foto.: Kulturetaten
Dette lånekortet kan også brukes som inngangskort. Foto.: Kulturetaten

Av sikkerhetshensyn er biblioteklokalene videoovervåket i meråpent-tiden. På enkelte av de meråpne bibliotekene er også sikkerhetsvakter til stede.

Powered by Labrador CMS