Hijazi Eid,  grunnleggeren av Palestinian Association for Mountain Sports Development i Betlehem, med klatresko donert av Klatreverket på Torshov. Foto: Privat
Hijazi Eid, grunnleggeren av Palestinian Association for Mountain Sports Development i Betlehem, med klatresko donert av Klatreverket på Torshov. Foto: Privat

I Palestina får Klatreverkets gamle sko nye bein å gå på

Publisert Sist oppdatert

En palestinsk friluftsorganisasjon er født i Betlehem, og med donert utstyr fra Klatreverket på Torshov når arbeidet deres nye høyder.

Klatreutstyr til utleie på Klatreverket som er litt slitt, eller som folk har gjenglemt der og ikke hentet, sendes nå til Betlehem på Vestbredden.

– Vi er privilegerte nok til å kunne bytte ut utstyr ofte, og etter ganske lite bruk, forteller daglig leder Dag Cappelen Papazian på Klatreverket, Norges største klatresenter.

Han sier at i valget mellom å kaste eller donere utstyr er valget soleklart:

– Utstyret er like sikkert i bruk, men estetisk ser det velbrukt ut, og da bytter vi det ut. Og når vi kan donere det til noen som virkelig trenger det, bytter vi det kanskje ut enda litt raskere!

— Betyr enormt mye

Det settes pris på.

– Disse donasjonene betyr enormt mye for oss, sier Hijazi Eid, grunnlegger av Palestinian Association for Mountain Sports Development (PAMSD), som er basert i Betlehem.

— Det som virker som lite for noen kan endre livet til en annen.

Første donasjon til PAMSD var 17 par sko og 8 kroker, eller karabiner, til klatretau.

— Mange har mye, noen ingenting

– Mye av utstyret vi donerer er ting folk har glemt igjen, ting som aldri blir hentet, sier Papazian.

Klatreverkets daglige leder, Dag Cappelen Papazian, poserer med den nyeste donasjonen: en haug med klatreseler. Foto: I<span class="gD">na Kim Holmgren Johansen</span>
Klatreverkets daglige leder, Dag Cappelen Papazian, poserer med den nyeste donasjonen: en haug med klatreseler. Foto: Ina Kim Holmgren Johansen

Og dette illustrerer noe av det Eid hos PAMSD også påpeker: – Det er mange som har mye, men noen har ingenting. Og for den som har ingenting kan noe lite bety veldig mye.

Klatreverket er ikke ukjent med dette og har donert til flere klatreklubber tidligere, blant annet i Romania, på Cuba og Filippinene.

– Vi har også hatt klubber vi har donert til på såkalt klatreutveksling, hvor medlemmene kommer til oss og klatrer, lærer og koser seg, sier Papazian og poserer blidt med den nyeste donasjonen, en haug med klatreseler.

— Det er veldig gøy og jeg tror det gir begge parter mye.

Klatrer seg til et bedre liv

Hijazi Eid er turistguide i Betlehem og vet at frisk luft og naturopplevelser kan gjøre underverker for både kropp og sjel.

– Håpet er å tilføre litt lykke gjennom vakre naturopplevelser, sier Eid via e-post.

Den politiske situasjonen i Palestina begrenser friluftslivet, og unge palestinere er derfor ikke vant med å bruke naturen til rekreasjon. Dette ville Eid gjøre noe med.

Introduserer palestinere til klatring

Eid grunnla Palestinian Association for Mountain Sports Development (PAMSD) i 2014, og hjelper unge palestinere til en bedre fysisk og psykisk helse gjennom turer og ulike friluftsaktiviteter.

Klatring er organisasjonens nyeste satsing og et relativt ukjent fenomen i landet.

– Vi er så takknemlige for utstyret vi får, både i form av den reelle verdien, men også som et symbolsk tegn på vennskap og solidaritet, sier Eid.