Etter straffesaken mot Oslo katolske bispedømme kom det fram at bispedømmet har hatt ulovlig innsyn i e-poster. Her biskop Bernt Eidsvig. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Etter straffesaken mot Oslo katolske bispedømme kom det fram at bispedømmet har hatt ulovlig innsyn i e-poster. Her biskop Bernt Eidsvig. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Datatilsynet gir Oslo katolske bispedømme 75.000 kroner i gebyr for overvåking av epost

Oslo katolske bispedømme straffes av Datatilsynet med et gebyr på 75.000 kroner for overvåking av ansatte. Bispedømmet aksepterer gebyret.

Publisert

Oslo katolske bispedømme får gebyret for «ulovlig innsyn i» og «kontinuerlig overvåking av» arbeidstakers eposter, skriver Vårt Land.

Tre ansatte eller tidligere ansatte klaget Oslo katolske bispedømme inn for Datatilsynet i 2018 for overtredelse av personopplysningsforskriften. De tre mener de ble overvåket da den såkalte medlemsjukssaken pågikk.

Omfattende medlemsjuks

De omtaler seg selv som sentrale varslere og kritikere under saken som endte med at Oslo katolske bispedømme måtte betale tilbake 80–90 millioner kroner for omfattende medlemsjuks.

Under rettssaken i 2017 ble det lagt fram en epostkorrespondanse som bevis på at de hadde vært del av en «hektisk» og «konspirativ» mailutveksling om saken.

Teknisk feil

Oslo katolske bispedømme mener en teknisk feil gjorde at vedkommendes e-poster ble automatisk videresendt til kommunikasjonsavdelingens felles epostkonto.

– Vi har et annet syn på fakta i saken enn Datatilsynet, hvilket allerede er fremført i vårt tilsvar til dem. Men vi aksepterer overtredelsesgebyret da vi ser at det ble gjort en feil i en epost-innstilling i juni 2013. Straks den tekniske feilen ble oppdaget, ble den rettet. Vi gikk i 2017 over til et nytt system, som forhindrer at slikt skjer igjen, forklarer advokat Sindre-Jacob Bostad i Oslo katolske bispedømme.