Venus som poledancer. Hvor slutter kunster, og hvor begynner erotikken. Hvor går dine grenser. Det er noen av spørsmåle Magnus Jung-Kopperud og Madelien Håkansson vil stille med utstillingen Venus som Poledancer. Foto: Jina Chang

Danser Madeleine Håkansson kaster klærne for kunsten. Utfordrer publikum i aktuelt verk

Billedkunstner Magnus Jung-Kopperud satte nylig opp kunstutstillingen Venus som Poledanser på Youngstorget. Nå tar han og danser Madeleine Håkansson med seg utstillingen og reiser ut i verden.

Kunstmaler fra Ila, Magnus Jung-Kopperud, ønsker å utforske grenselandet mellom seksualitet og kunst. Det gjør han i kunstutstillingen Venus som Poledanser.

Utstillingen består av både akt-malerier med motiv fra avstengte rom i en strippeklubb. I tillegg kan publikum oppleve performance-kunstner Madeleine Håkansson utføre en poledance. Håkansson er den nybakte verdensmesteren i scenekunst og går under kunstnernavnet Madame Artèmiss.

Magnus Jung-Kopperud var godt fornøyd med publikumsreaksjonene under kunstutstillingen på Youngstorget. Foto: Jina Chang

Forsiktige tilskuere

Den vanligste reaksjonen hos dem som valgte å stå over den siste delen av utstillingen, poledancen, var at kunst er fint, men stripping er ille.

— De som våget seg inn hos meg, holdt seg beskjedent langs veggene, som litt engstelige mus. Jeg tar kanskje feil, men jeg tror at når vi setter opp dette i Stockholm, vil folk tørre å komme nærmere scenen. Det er spennende og interessant å utfordre publikum med blikkontakt, sier Håkansson.

Øyekontakt med publikum fikk danser Håkansson via speilet bak seg på scenen. Det var ganske jevnt fordelt mellom kvinner og menn og mange par blant publikum.

- - Jeg elsker å utfordre publikum, og dette er et perfekt prosjekt for meg, sier danser Madeleine Håkansson. Foto: Anders Høilund

Forberedt på å skrote ideen

Kunstner Jung-Kopperud gikk lenge med ideen om utstillingen. Han var forberedt på å skrote ideen, siden han ikke fant en danser som helt forsto konseptet.

— Jeg elsker det perspektivet Magnus Jung-Kopperud reiser rundt hva seksualitet er og hva sensuell kunst er. Jeg er veldig glad for å få være med å formidle akkurat dette perspektivet. Hvor går grensene for om kvinner er hore eller madonna og menn er kunde eller Don Juan? spør Håkansson retorisk.

I to rom kunne publikum se Magnus Jung-Kopperuds malerier med motiver fra en strippeklubb. Er dette kunst, eller erotikk? ville kunstneren vite. Foto: Jina Chang

Ut i Europa

Planene videre går ut på å sette opp utstillingen igjen i Oslo til neste sommer. Deretter skal de ut i verden, i første omgang til våre naboland i Skandinavia.

— Vi håper å etter hvert å kunne vise utstillingen lenger sør og østover i Europa. Det er helt klart at kulturelle forskjeller får følger for hvordan folk vil oppleve dette, sier Jung-Kopperud.

Kunstmaler Magnus Jung-Kopperud står bak prosjektet Venus som poledancer. Foto: Privat

— Verket er perfekt for meg. Jeg kan både sende ut kunstens budskap og utfordre grensene til andre. Målet med min opptreden er å utfordre folk til å gå i seg selv og stille spørsmål om hvor deres grensesettinger kommer ifra, sier Håkansson.

Kvinnekropp er kontroversielt

Helt fra antikkens Hellas har fremstillinger av kvinnekroppen skapt konflikter. Det var vanlig med statuer av nakne menn, men ikke av kvinner

Da Venus-tempelet på Kos ville ha en statue av Venus, kom kunstneren med en statue av en naken kvinnekropp. Den nektet tempelet ta imot, og statuen havnet på Knidos i stedet. Denne Venus fra Knidos, fra år 350 før Kristus, har inspirert Jung-Kopperud til kunstprosjektet.

To hundre år etter Venus fra Knidos ble, den i dag mer kjente, Venus fra Milo framstilt. Verket er et av de mest berømte fra antikken og står nå utstilt i Louvre i Paris.

Powered by Labrador CMS