Marianne Borgen og Ezinne Okparaebo
Friidrettsstjerne Ezinne Okparaebo takket ordfører Marianne Borgen for OXLO-prisen. Foto: Enhet for mangfold og integrering / Oslo kommune

Danseinstruktør og Norges raskeste kvinne gjennom tidene fikk OXLO-prisen

Tabanka Dance Ensemble og Ezinne Athletics fikk i går OXLO-prisen. Begge har det til felles at de motiverer og hjelper ungdom å følge drømmene sine.

Oslo kommunes tildelte nylig årets OXLO-pris til dansekompaniet Tabanka Dance Ensemble, ved ildsjel Thomas Talawa Prestø, og Ezinne Athletics, ved friidrettsstjerne og Norges raskeste kvinne gjennom tidene, Ezinne Okparaebo. De har på hver sin måte sluppet til ungdom med interesse for dans og idrett i Oslo.

Deltok i EM, VM og OL

Ezinne Athletics ble opprettet av Ezinne Okparaebo i 2014 og er et gratis friidrettstilbud til Oslo-jenter med flerkulturell bakgrunn i alderen 10-16 år. Dette er et lavterskeltilbud til jenter som ellers ikke ville deltatt i organisert idrett. I dag deltar over 100 jenter på treninger hver uke. Her blir de oppmuntret til å følge sine drømmer.

Ezinne Okparaebo
I dag hjelper Ezinne Okparaebo unge talenter innen friidrett. Foto: Enhet for mangfold og integrering / Oslo kommune

Okparaebo erfarte selv at hun måtte ut av sitt lokale bomiljø på Ammerud i Groruddalen for å drive med friidrett. Trenere motiverte henne til å fortsette som ung idrettsutøver, slik at hun etter hvert deltok i både NM, EM, VM og OL i Beijing og Rio.

– Det er en ære å motta OXLO-prisen, og det motiverer veldig for videre arbeid for å styrke, utvikle og trygge jenter med minoritetsbakgrunn, sier Ezinne Okparaebo.

Jobber med flerkulturell ungdom

Tabanka Dance Ensemble er et profesjonelt dansekompani som bruker afrikansk og karibisk dans til å formidle et nytt og moderne danseuttrykk. Siden 2007 har de satt opp 26 større forestillinger for et nasjonalt og internasjonalt publikum.

Tabanka er engasjert i ungdomsarbeid og jobber særlig med ungdom med flerkulturell bakgrunn. Dansekompaniet tar opp spørsmål knyttet til tilhørighet, identitet, rasisme og diskriminering i det flerkulturelle Oslo.

– Tabanka kjemper for at ungdom skal bygge egne, sterke identiteter som hindrer usynliggjøring. Å motta en pris har en kjempeviktig signaleffekt. Store deler av arbeidet er basert på innsats fra ildsjeler. Denne anerkjennelsen bidrar til å lade batteriene og gi motivasjon til å fortsette, sier Thomas Talawa Prestø, som er kunstnerisk leder og koreograf for Tabanka.

Marianne Borgen og Thomas Talawa Prestø
Thomas Talawa Prestø hjelper ungdom med flerkulturell ungdom å realisere sine dansedrømmer. Her med ordfører Borgen. Foto: Enhet for mangfold og integrering / Oslo kommune

Får 50.000 kroner

Prisen ble delt ut i Rådhuset av ordfører Marianne Borgen. Juryen er ledet av byrådsavdeling for næring og eierskap under byråd Geir Lippestad og har bestått av representanter fra Enhet for mangfold og integrering, Rådet for personer med nedsatt funksjonsevne, Rådet for innvandrerorganisasjoner og Sentralt ungdomsråd, samt FRI, forening for kjønns- og seksualitetsmangfold.

– Vinnerne gjør et viktig arbeid for barn og unge i Oslo, sier Geir Lippestad, byråd for næring og eierskap.

OXLO står for Oslo Extra Large, en by for alle. OXLO har siden 2001 vært et symbol på Oslo kommunes visjon om en åpen og inkluderende hovedstad. Prispengene på 50 000 kroner deles mellom de to organisasjonene.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer