Osloavisen VårtOslo startet opp i januar 2017. Et par år før la Schibsted ned Aften og Nettavisen la ned Ditt Oslo.
Osloavisen VårtOslo startet opp i januar 2017. Et par år før la Schibsted ned Aften og Nettavisen la ned Ditt Oslo.

VårtOslo får 600.000 i pressestøtte av Oslo kommune

VårtOslo har flere journalistiske satsinger på gang til neste år. Blant annet en serie om byens moskeer, omtaler av hovedstadens humorscene og et fokus på Oslos tomme og forlatte bygg.

Publisert

Oslo kommunes første mediestøttetildeling er klar. I alt er det fem Oslo-aviser som får 600.000 hver. Disse avisene er Akers Avis Groruddalen, Nordre Aker Budstikke, Nordstrands blad, Sagene Avis og VårtOslo.

– Fra januar er VårtOslo tre år gammel. Men allerede er det mange som ser på oss som osloavisen. Pengene fra kommunen gjør at vi overlever og satser videre. Vi vil følge opp de store og små hendelsene som fargelegger byen vår hver dag, sier redaktør Vegard Velle.

Redaktør Vegard Velle er glad for tildelingen for kommunen, som gjør at avisen kan satse på å styrke journalistikken i Oslo i året som kommer. Foto: Patricia Varela
Redaktør Vegard Velle er glad for tildelingen for kommunen, som gjør at avisen kan satse på å styrke journalistikken i Oslo i året som kommer. Foto: Patricia Varela

Styrker maktkritisk journalistikk

Til neste år planlegger VårtOslo blant annet en serie på 25 av Oslos moskeer. I tillegg vil skribent Dagfinn Nordbø omtale hovedstadens fargerike humorscene. Her er det et yrende liv for tiden, som har fått lite oppmerksomhet. Avisen setter også et søkelys på byens forlatte bygg, som nabolaget brenner for, men som står tomme år etter år.

– Tildelingen vil styrke den kritiske journalistikken overfor kommunen, etatene og bydelene. Kommunens beslutninger har stor påvirkning på folks hverdag, og det ligger mye makt og penger her, som trenger en pågående journalistikk rettet mot seg, sier Velle.

Begynner med abonnement

I første omgang vil støtten fra kommunen bli investert i et nytt system for abonnement. VårtOslo er i dag annonsefinansiert, men trenger flere bein å stå på økonomisk.

– Annonseinntektene er viktige, men uforutsigbare. For å sikre inntektene og styrke journalistikken, vil deler av avisen bli knyttet til abonnement en gang utpå nyåret, sier redaktøren.

Oslo en blindsone

Også Oslo kommune oppgir at de er opptatt av den uavhengige journalistikken.

– Tildelingen vil styrke den kritiske og uavhengige nyhetsdekningen av Oslos bydeler, sier Stein Slyngstad, direktør i kulturetaten, Oslo kommune.

Bydelene i Oslo er på størrelse med andre norske byer, men det som skjer her går under nyhetsradaren. Tildelingen vil bidra til å styrke lokaldemokratiet i disse områdene, mener Slyngstad.

3 millioner i mediestøtte

Oslo kommune mottok ni søknader i årets behandlingsrunde. Avsetningen på tre millioner fordeles likt mellom de fem avisene som kvalifiserte for å få støtte i henhold til retningslinjene.

I motsetning til den nasjonale produksjonsstøtten krever ikke Oslo kommune at avisene må ha abonnenter. Nettaviser uten betalingsmur, VårtOslo, Nordre Aker Budstikke og Sagene avis, har fått støtte, sammen med de abonnentbaserte avisene Nordstrands blad og Akers Avis Groruddalen.

Les også: – 25 rusavhengige uten dagtilbud etter de rødgrønnes kutt til Frelsesarmeens Jobben i Gamlebyen

Forsøksordning frem til 2021

Oslo kommunes mediestøtte er en forsøksordning hvor det er satt av 3 millioner hvert år frem til 2021. Kulturetaten forvalter ordningen, og det har blitt oppnevnt et rådgivende fagutvalg.

Fagutvalget i år har bestått av Arne Krumsvik, professor i medier og kommunikasjon ved Høyskolen i Kristiania, og Helen Frøyseth, seniorrådgiver i Arkivverket, tidligere journalist og redaksjonell fagmedarbeider i Landslaget for lokalaviser.

Powered by Labrador CMS