Grüner ILs Torgny Hasås forteller alle de fremmøtte notabilitetene om hvorfor det er så stort med ny flerbrukshall på Dælenenga. Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Grüner ILs Torgny Hasås forteller alle de fremmøtte notabilitetene om hvorfor det er så stort med ny flerbrukshall på Dælenenga. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Vi må «skaffe barn og ungdom nogenlunde lett adgang til sund og god adspredelse»

I går var det klart at Grüner får en flerbrukshall. Under pressekonferansen med kommunalministeren og idrettsbyråden, holdt Torgny Hasås, fra Grüner IL, en tale, som satte beslutningen i historisk kontekst. Vi trykker her talen i sin helhet.

Publisert Sist oppdatert

Kjære statsråd og byråd og alle andre!

Kjære idrettsvenner!

I bydel Grünerløkka, og da regner jeg ikke med Hasle/Løren-området, bor det rundt 37 000 mennesker. Rundt regnet 5000 av dem er barn og ungdom. Det bor omtrent like mange mennesker på Grünerløkka som i Tønsberg by.

I Tønsberg er det åtte idrettshaller, pluss én turnhall og én messehall. Her på Løkka har vi en liten baskethall på Vulkan. Akkurat nå bygges det en ny provisorisk hall på Sirkustomta. Det sier seg selv at behovet for idrettsanlegg ikke bare er stort. Det er overveldende.

Jeg klarer nesten ikke å uttrykke med ord hvor glad jeg er for at vi endelig har fått vedtak som åpner for byggestart for flerbrukshall på Dælenenga.

Slik ser det snart 100 år gamle klubbhuset til Grüner ut. Til neste år skal det mest sannsynlig rives. Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Slik ser det snart 100 år gamle klubbhuset til Grüner ut. Til neste år skal det mest sannsynlig rives. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

«Sund og god adspredelse»

Men først et blikk over skulderen.

Tvers over gata der Freia sjokoladefabrikk ligger, lå Dælenenga teglverk. Fortsatt heter en av gatene i Freia-området Teglverksgata.

Da murtvangen kom i Christiania i 1860, skulle byen bygges i teglstein. For å lage teglstein måtte de brenne leire. Leira hentet de her på Dælenenga. Så da den nye bydelen, Grünerløkka, var ferdig utbygd med sine mursteinsgårder, lå det her igjen en fin slette, velegnet til å anlegge noe som var svært moderne i 1913, en idrettsplass.

  1. august 1913, året før Grüner idrettslag ble stiftet, skrev Aftenposten:

«Det kommunale idrætsudvalg har sendt formandskabet forslag om oparbeidelse af nye idrætspladse paa Bislet og paa Dæhlenengen teglverks grund. Udvalget fremhever idrætten som en landssag, som ofres stadig stigende interesse saavel af stat som af kommunerne, og hovedstaden bør gaa i spidsen, ikke blot fordi den er den rigeste kommune, men ogsaa fordi store dele af landets ungdom tilbringer en større del af sine aar her med studier og andre beskjeftigelser og her henter impulser og erfaringer, som vil komme det hele land tilgode.

Den tidlige lukning af forretninger i sommermaanederne skaffer- ogsaa ungdommen, megen fritid, som let vil misbruges, hvis man ikke sørger for nogenlunde let adgang til sund og god adspredelse.»

Og dette er vel akkurat det vi ønsker: «Skaffe barn og ungdom nogenlunde lett adgang til sund og god adspredelse.»

Amor skyter piler utenfor klubbhuset til Dælenenga, av Dyre Vaa. Foto: Thor Langfeldt
Amor skyter piler utenfor klubbhuset til Dælenenga, av Dyre Vaa. Foto: Thor Langfeldt

Mangler en idrettshall

Mangel på idrettsanlegg har gjort det vanskelig. I år kan vi i Grüner idrettslag feire 20-årsjubileum for forslaget om flerbrukshall på Dælenenga. Høsten 1999 nedsatte idrettslaget en arbeidsgruppe som så på mulighetene for idrettshall her på Dælenenga.

Siste dag i det forrige årtusen, nyttårsaften 1999, sendte Grüner idrettslag inn sitt forslag til Oslo kommune som innspill kommunedelplanen.

Vår konklusjon var slik: «De siste årene har Dælenenga fått en renessanse. I 1995 åpnet ishallen, og i 1997 ble det lagt kunstgress på den gamle grusbanen. Dælenenga framstår i dag som et moderne idrettsanlegg. En magnet på den idrettsinteresserte ungdommen i bydelen. (…) Det som mangler på å kunne gjøre Dælenenga til et komplett idrettsanlegg, er en idrettshall.»

Vi viste i brevet vårt til prognosene for befolkningsveksten. Fra 1998 til 2005 var det forventet en befolkningsvekst på over ti prosent.

Det var for beskjedent. I dag har vi svaret. Befolkningsveksten fra 2004 til 2015 i vår del av bydel Grünerløkka, ble på nesten 40 prosent.

En enkel tegning av det idrettsanlegget slik det vil se ut inkludert den nye flerbrukshallen. Illustrasjon: Bymiljøetaten
En enkel tegning av det idrettsanlegget slik det vil se ut inkludert den nye flerbrukshallen. Illustrasjon: Bymiljøetaten

Fotballbanen med mest aktivitet

Dælenenga er fylt med aktivitet. Grüner hockey i ishallen rykket i forrige uke opp i eliteserien. I klubbhuset lengter Sportsklubben av 09 og Fighter Kickboxing etter nye moderne lokaler. Grüner fotball fyller fotballbanen.

I fjor høst gjennomførte Bymiljøetaten en brukerundersøkelse på fotballbaner i Oslo, og Dælenenga er den fotballbanen i Oslo med mest aktivitet.

Derfor er jeg sikker på at når dagen kommer, og vi kan åpne dørene for Dælenenga flerbrukshall, vil hallen være fylt med aktivitet. Vi har da skaffet barn og ungdom «nogenlunde lett adgang til sund og god adspredelse».

Og vi skal sørge for andre aktiviteter enn det vi kan tilby i dag.

Vi vet at det er noen som er lei seg over vedtakene departementet og bystyret har fattet, og vi skjønner det. For oss som har hatt vårt daglige liv på Dælenenga har bygningen og tribunene blitt et bilde på alle de gode stundene vi har hatt her. Det vil vi bære med oss.

Torgny Hasås og Gruner IL mottar gratulasjoner fra alle kanter. Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Torgny Hasås og Gruner IL mottar gratulasjoner fra alle kanter. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

I diskusjonen rundt fredning har Dælenengas rolle som arena for arbeideridretten blitt trukket fram. Men det er ikke bygningen som fører denne tradisjonen videre.

Det viktigste med arbeideridretten var å trekke med alle, fellesskapet foran enerne, og det er nettopp denne tradisjonen vi vil føre videre når hallen blir ferdig. Det skal bli et sted for alle som vil ha «en sund og god adspredelse», som Aftenposten uttrykte det.

Nok en gang takk for vedtakene.