Kulturmarsjen startet ved Operaen i Bjørvika og fortsatte via Oslo Nye Teater og Det Norske Teater til Jenbarnetorget.

Kulturarbeidere gikk ut i gatene til kamp for rettferdig pensjon

Kulturmarsjen for rettferdig pensjon startet på Operaen klokka fire i ettermiddag. Demonstrantene stoppet ved Oslo Nye Teater og Det Norske Teater og hilste de streikende med sang og musikk.

Publisert

Oslos kulturarbeidere har vært i streik i fire uker. Torsdag 30. september skal partene møtes til mekling hos Riksmekleren.

— Vi har et stort håp om en fornuftig løsning. Blir det ikke enighet på torsdag går ytterligere 249 ut i streik og dermed er 805 ansatte i streik fra 1. oktober, sier talsperson Johan Henrik Neergaard i Creo i en pressemelding.

Her streiker 435 kulturansatte etter andre streikeuttak 8. september:

  • Den Nationale Scene, totalt 48. NTL 6, Fagforbundet 37 og Creo 5
  • Bergen Filharmoniske Orkester, totalt 114. NTL0, Fagforbundet-0 og Creo114.
  • Den Norske Opera & Ballett, totalt 98. NTL 33, Fagforbundet 61 og Creo 4.
  • Det Norske Teatret, totalt 52. NTL 10, Fagforbundet 40 og Creo 2.
  • Nationaltheatret, totalt 34. NTL 5, Fagforbundet 27. Creo 2.
  • Rogaland Teater, totalt 31. NTL 9, Fagforbundet 20 og Creo 2.
  • Kilden-Kristiansand Symfoniorkester, totalt 1. NTL 0, Fagforbundet 0 og Creo-11.
  • Kilden Teater og Konserthus, totalt 32. NTL 14, Fagforbundet 16 og Creo 2.
  • Trøndelag Teater, totalt 15. NTL 0, Fagforbundet 13 og Creo 2.

I anledning dagen før meklingsdagen, arrangerte forbundene en marsj. Den var innom to hovedstadsteatre og stanset ved Jernbanetorget og på Egertorget. Etter endt marsj var det politiske appeller og kulturelle innslag foran Nationaltheatret.

— Rettferdig pensjon

Fagforbundet Teater og Scene, NTL og Creo gikk i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning for å sikre økonomien og bærekraften til kulturinstitusjonene.

— Vi hadde en felles målsetting med arbeidsgiverne om å på sikt få på plass en pensjon som varer livet ut og som virker likt for kvinner og menn. Det løftet løper de fra nå, sier Neergaard.

Ifølge Fagforbundet står arbeidsgiversiden fast på en pensjonsordning hvor kvinner og menn får ulik pensjonsutbetaling. Før 2016 hadde alle i sektoren kjønnsnøytral og livsvarig pensjon, ifølge forbundet.

Egertorget var en av stoppestedene for Kulturmarsjen på vei fra Operaen mot hovedstadsteatrene. Det er streik blant kulturarbeidere i Oslo, og hele 435 arbeidstakere er tatt ut.
Powered by Labrador CMS