Detaljhandelen er blant bransjene som lenge har vært ansett som særlig utsatt grunnet pandemien, og nå kan det se ut til at to tøffe år har begynt å gi utslag.

Betydelig økning av konkurser i Oslo i august

— Det er nok ingen tvil om at høsten kan bli krevende for mange, særlig for dem som må betale utsatte skatter og avgifter etter pandemien og har store strømregninger.

Publisert

— Oslo har en vekst i konkurser på 115 prosent i august. Det var 43 konkurser, mot 20 i august 2021, skriver Creditsafe Norway i en pressemelding.

Ifølge Creditsafe er konkurstallene for august blodrøde.

— For første gang siden før pandemien ser vi en betydelig økning i antall konkurser, og nå nærmer vi oss nivåene fra toppåret 2019.

Særlig tre bransjer utmerker seg i konkursstatistikkene for august: Serveringsbransjen, detaljhandelen og agentur- og engroshandel. Disse bransjene har lenge vært ansett som særlig utsatte grunnet pandemien, og nå kan det se ut til at to tøffe år har begynt å gi utslag.

Kommunikasjonssjef Vibeke Hoff Nordbye i Oslo Handelsstands forening sier til VårtOslo at det nok ikke er tvil om at høsten kan bli krevende for mange.

— Særlig gjelder dette de som har forpliktelser i forhold til utsatte skatter og avgifter etter pandemien, og ikke minst de som driver energikrevende virksomhet, sier hun.

— Deler av næringslivet opplever skyhøye priser på innsatsfaktorer som råvarer og ikke minst strøm. Hvis dette ikke endrer seg snarlig forventer vi enda verre konkurstall utover høsten, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.

— Vi ser at konkursøkningen først og fremst kommer i bransjer som er direkte avhengig av konsumentene, og her ser det i grunnen litt stygt ut nå. Det ser heller ikke noe lysere ut for disse bransjene i fremtiden, gitt folks personlige økonomi, med renteøkning og prisøkning på matvarer, strøm og drivstoff. I tillegg forsvinner nå også sommerturistene, påpeker daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Powered by Labrador CMS