Spiderman (Tony Malmgren) og Spider-Gwen (Serina Heimland) på Desucon: Pop 2017 på Oslo kongressenter. Foto: Willy Larsen

Cosplay samlet 1000 til rollefigurlek med Spiderman, Deadpool og K-pop

Publisert

Oslo kongressenter flommet over av fabeldyr, fantasyfigurer og fargerike kostymer når Desucon:Pop gikk av stabelen for andre gang.

Lørdag 18.februar kunne du slå av en prat med Spiderman, ta bilder med Batman eller måle lyssabler med Darth Vader. Ja, du kunne til og med se The Terminator synge Disney-duett med Deadpool. Ren fantasi sier du? Nei, ikke om du var på Desucon:Pop 2017.

 

  • Cosplay (satt sammen av ordene costume og roleplay) og er kostymelek på godt norsk (kilde: CosplayNorway)
  • Genderbend er når man tar utgangspunkt i et maskulint kostyme og gjør det mer feminint, eller omvendt.
  • Fantasy er en sjanger innen skjønnlitteratur som ofte inneholder magiske elementer og er gjerne lagt til en oppdiktet verden (kilde: Store Norske leksikon)
  • Sci-fi eller science fiction er fantastisk litteratur som ofte er fremtidsorientert og handler om reiser i tid eller til andre destinasjoner i verdensrommet (kilde: Store Norske Leksikon)
  • Gaming er rett og slett å spille spill, enten det er brett- eller tv- og dataspill, men i dagens dagligtale refererer det som oftest til spill fra tv og data og nett (kilde: Wikipedia)
  • Vestlig popkultur er et samlebegrep for film, tv-serier og lignende som stammer fra den vestlige verden (kilde: Wikipedia)
  • Japansk manga og anime er ulike tegneseriestiler, rettere sagt serieblader og animasjonsfilmer (kilde: Wikipedia)

 

Årets ”con” samlet nærmere 1000 cosplayere som kunne boltre seg i alt fra cosplay-konkurranser til varestands og foredrag om temaer i fantasysjangeren.

Omtrent 1000 cosplayers utfoldet seg i Oslo kongressenter. Foto: Willy Larsen

Cosplay er lek med kostymer

Cosplay er rett og slett kostymelek, eller lek med kostymer om du vil.

– Kostymene hentes gjerne fra spill-, fantasy- og tegneserieverdenen, forteller Marielle A. Lien, via mail.

Grunnleggeren av CosplayNorway, en blogg om det norske cosplaymiljøet, er opptatt av at det ikke skal bli for elitistisk:

– Jeg synes alle som vil skal få drive med cosplay og delta på cons, selv om de har kjøpt kostymet eller laget et enklere design. Det norske miljøet er fortsatt veldig åpent og inkluderende og det håper jeg det fortsetter å være.

Hans the genderbender

– Jeg har brukt 3 måneder på mitt kostyme, kan Bandit Cosplay fortelle, som på årets con har gjort en såkalt genderbend på figuren Hans fra Disney-filmen Frost.

Hans fra Frost (Anette Lunde) i feminin "genderbending" form. Foto: Willy Larsen

–  Genderbend er gøy og utfordrende, fordi det gjelder å gjøre kostymet så feminint eller maskulint som mulig, men ikke ugjenkjennelig fra originalen. Bandit, eller Annette som hun heter til vanlig, skryter også av at cosplaymiljøet er veldig åpent og inkluderende.

– Mange tror vel at dette bare er for særinger, men det er det absolutt ikke, ler Annette og oppfordrer folk til å komme på et con før de dømmer.

— Positivt å skille seg ut

Wonderwoman, aka Kristine Meek Stokke, skryter også av miljøet:

– Jeg har kjent litt på det å ikke passe inn, men i cosplaymiljøet er det positivt å skille seg ut!

– Og det er kjempegøy å få skryt og ros for et kostyme man har jobbet skikkelig lenge med, fortsetter Kristine.

Hun forteller at hun har valgt Wonderwoman på grunn av karakterens styrke og føler at hun selv blir sterkere av å spille karakteren.

– Jeg er mye tøffere enn før, og er heller ikke så redd for ikke å passe inn fordi jeg har funnet mine folk i cosplaymiljøet, sier Kristine før hun kapres av en flokk med cosplayvenner.

Speedfriending og Spiderman

– Vi har blitt kjent med masse nye folk bare ved å gå rundt og treffe folk fra samme fandom, kan venninnene Marion Christine Reine Løkkevik og Elisabeth Staib fortelle.

Elisabeth Staib i karakter som mannlig japansk mangafigur. Foto: Ina Kim Holmgren Johansen

– Men vi var med på speedfriending også, og det var gøy, men kanskje litt kleint fordi det var så ”arrangert”, sier de nesten i kor.

Jentene har dette året valgt å spille karakterer som er gutter hentet fra japansk manga og anime og de er enige om at det hjelper å relatere til noe i figuren, men at det også er gøy å få leve ut andre sider av seg selv og personligheten sin.

Tony Malmgren, som cosplayer som Spiderman, forklarer sitt valg av kostyme slik:

– Jeg synes Spiderman er enklere å relatere til enn for eksempel Superman, fordi Spiderman er en helt vanlig tenåring med helt vanlige tenåringsproblemer.

–  Peter Parker må takle både familietragedie, vennetrøbbel og skolegang, samtidig som han skal ut og redde verden og noen ganger føles det sånn for meg også. Det kan være mye press å være ung i dag, forteller Tony, før han går tilbake i rollen og gir oss en skikkelig Spiderman-pose.

Harry Potter eller Tolkien?

Desucon:Pop 2017 kunne by på noe for enhver smak.

Galtvort-skolen underviste blant annet i stell av magiske vesener med selveste professor Gygrid og forsvar mot svartekunster ble ledet av Nymfadora Dult.

Du kunne også lære streetdance til K-pop musikk og snakke ’nerdy’ med Melina Edvardsen, foredragsholder og ungdomsbibliotekar.

Norges Tolkienforening var på plass med både foredrag om alvenes historie og promotering av sitt eget con, ArtheCon, som du kan lese mer om her. Frode Lund Tharaldsen og Vegard Ovland forsikret om at foreningen og connet er åpent for alle, uansett kunnskapsnivå om Tolkien:

– Vi pleier å si at det ikke har noe å si hvor mye du kan, vi kan alltids ”Tolkien about it”, sier de to med et skjevt smil.

Vegard Ovland og Frode Lund Tharaldsen fra Norges Tolkienforening. Foto: Willy Larsen
Batman (Øyvind Toft). Foto: Willy Larsen
Wonder Woman (Kristine Meek Stokke). Foto: Willy Larsen
Prinsesse Leia i cosplayfinalen. Foto: Willy Larsen
Foredrag om Tolkiens alver. Foto: Willy Larsen
Våpensjekk ved inngangspartiet. Foto: Willy Larsen
Kveldens cosplaydommerpanel. Foto: Willy Larsen
T-800 vs Deadpool i lipsynckonkurranse. Foto: Willy Larsen
Mye spennende til salgs på Desucon: Pop. Foto: Willy Larsen
Powered by Labrador CMS