Ansatt og kunde Stian Nordby gjør som svært mange av de andre kundene på Meny Ringnes Park: han trykker på Pantelotteri-knappen. Her med butikksjef Martin Sande Stensrud. Foto: Katrine Lunke

Folk på Løkka og Sagene er norgesmestere i Pantelotteriet

Ingen steder i Norge spilles det så mye i Pantelotteriet som på Meny Ringnes Park på Grünerløkka. Her brukes utrolige 40 prosent av panten som innsats i lotteriet.

Pantelotteriet

Topp tre butikker i markedsandel i hele landet
Meny, Ringnes Park. 40,76%
Rema 1000, Rodeløkka. 35,54%
Meny, Fornebu (Bærum) 34,67%
Topp tre butikker i omsetning
Rema 1000, Torshov. 312.259 kroner
Meny, CC Vest. 297.815 kroner
Meny, Bjølsen. 273.934 kroner
Topp tre fylker i markedsandel
Oslo 16,25%
Akershus 14,02%
Telemark 13,81%

Det plasserer også butikken på omsetningstoppen. Og på andreplass troner Rema 1000, på Rodeløkka.

I 2016 gikk i gjennomsnitt 12 prosent av all pant inn i Pantelotteriet. Etter et fantastisk år endte gjennomsnittet for desember på 15,5 prosent.

Men Meny Ringnes Park er blant butikkene som drar gjennomsnittet kraftig opp, med sine heftige 40,76 prosent i markedsandel.

Hva er det egentlig med Sagene- og Løkka-folk?

Vet ikke svaret

Den 2 500 kvadratmeter store Menybutikken genererte med sin ene panteautomat i 2016 hele 217 956 kroner til Pantelotteriet.

Mellom 18 – 20 000 kunder er innom i løpet av en uke, men butikksjef Martin Sande Stensrud har ikke noe godt svar på hvorfor det er nettopp hans kunder som bidrar mest i hele landet.

– Kanskje folk er opptatt av frivillig arbeid her i området? Det er i hvert fall svært mange hyggelige folk her på Grünerløkka, sier Stensrud. Han tror ikke de som panter her er spesielt rike eller mindre interessert i pantepengene sine enn i andre butikker.

– Hit kommer det all typer kunder, unge som gamle med alle typer bakgrunn, sier butikksjefen, som selv er en av de mange som trykker på Røde Kors-knappen her.

– Jeg spiller hver gang og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme. Røde Kors gjør en strålende jobb, og det er bra at så mye av pengene går til lokale tiltak, sier Stensrud. Han opplever at kundene er veldig positive til Pantelotteriet, enten de vinner eller ikke.

Går alltid for pantelotteriet

Oslo er fylket hvor den største delen av panten går til Pantelotteriet, tett fulgt av Akershus og Telemark.

Stian Nordby både jobber og panter på Meny Ringnes Park, og er blant de mange som bringer både fylket og butikken til topps på statistikken.

– Jeg panter en gang i uka og er med i Pantelotteriet hver gang. Det er både gøy og en fin måte å gi noe ekstra til en god sak på, sier Nordby.

Halvparten av midlene til Røde Kors går til de lokale lagene. Blant fylkene er det Oslo Røde Kors som mottar flest midler fra Pantelotteriet, og i 2016 fikk de over 2,7 millioner kroner til sitt arbeid. Med over 40 forskjellige aktiviteter har de mye å bruke pengene på.

Bidrar til en god sak

– Midlene fra Pantelotteriet gjør at vi kan tilpasse oss og gi gode tilbud for innbyggerne i byen vår. Og det er viktig, sier Ane Sunde, avdelingsleder for frivillighet og samfunn i Oslo Røde Kors.

– I fjor utvidet vi blant annet tilbudet til barn og unge gjennom Barnas Røde Kors, et fritidstilbud for barn i alderen 6 til 13 år. Dette arbeidet vil vi fortsette med i 2017.

Ressurssenteret på Grønland får nye og større lokaler. Dermed får leksehjelpen, møteplass for ungdom og andre aktiviteter større kapasitet. Det betyr at flere frivillige får mulighet til å skape gode opplevelser og trygghet for enda flere ungdommer, sier Sunde, som også har Meny Ringnes Park som sin lokale butikk.

– Jeg er nok med på å øke gjennomsnittet her jeg også, smiler hun.

Powered by Labrador CMS