Tone Berglihn og Claudia Stepien ved GRØNNMAT bidrar med sunne, plantebaserte matretter under festivalen.Foto: GRØNNMAT
I februar arrangeres Vækst-festivalen i Gamlebyen. På programmet står blant annet holisme, yoga og plantebasert mat
— Vi lever i en tid hvor mange kan kjenne seg igjen i det å være distrahert og “frakoblet”, fra oss selv og egne behov, hverandre og naturen. Vi inviterer til å stoppe opp, rette blikket innover og i fellesskap øve på å være mer tilstede i eget liv og sammen med andre.
— Vækst er et samarbeidsprosjekt mellom fem ivrige sjeler som har kommet sammen rundt et felles ønske om å legge til rette for at mennesker og naturen kan spille hverandre gode, sier Kasper Kristoffersen.
Han er én av initiativtakerne til Vækst-festivalen som avvikles 26. og 27. februar i Schweigaards gate 34C i bydel Gamle Oslo.
Fokuset til festivalen er først og fremst sentrert rundt holisme, der man er av den oppfatning at en sunn levemåte innebærer å ta bevisste valg med hodet, kroppen og sjelen.
I tillegg å være opptatt av kroppens indre, består en holistisk tilnærming også av å være oppmerksom på hva man spiser, samt mennesker, dyr og natur som man omgis av. Totalsummen er en mer harmonisk verden, ifølge Kristoffersen.
Han forteller at målet med festivalen er å skape møteplasser for å samles, i et trygt og inkluderende fellesskap.
— Det gir oss mulighet til å praktisere, dele erfaringer og la oss inspirere av hverandre. Vi lever også i en tid hvor mange kan kjenne seg igjen i det å være distrahert og “frakoblet”, fra oss selv og egne behov, hverandre og naturen. Vi inviterer til å stoppe opp, rette blikket innover og i fellesskap øve på å være mer tilstede i eget liv og sammen med andre.
Programmet til festivalen er variert, bestående blant annet av flere foredrag, introduksjon til mindfulness og pusteteknikk og innføring i yoga. Kristoffersen forteller at deltakelse ikke fordrer forkunnskaper. De fem personene som står bak festivalen, trekker på erfaring fra selvledelse, psykologi, kosthold og åndelighet.
— Vi ønsker å tilby noe for alle og enhver, og vi har satt sammen et spennende og variert program som er ment for alle erfaringsnivåer. Deltakere står fritt til å velge hvor mange timer man vil få med seg under festivalen. Vi har et mål om at de skal kunne føle seg komfortable med å bringe med seg noe av denne kunnskapen hjem og inn i livet sitt på egenhånd.
Sesongbasert og lokalt
GRØNNMAT, et catering- og eventbyrå som i 2020 ble startet av Claudia Stepien og som siden har utvidet med Tone Berglihn og Fannie von Krogh, står for matserveringen. I løpet av festivalen vil de komme inn på temaer som matsvinn, hvordan man best kan utnytte råvaren og verdien av å spise sesongbasert og lokalt.
— Vår visjon er å inspirere andre til å spise mat som gror i takt med årstidene. Vi ønsker å utvikle, designe og promotere sunne, plantebaserte matretter hvor vi utnytter mest mulig av hver enkelt råvare, sier Stepien.
På spørsmål om hvordan interessen har vært rundt festivalen, er Kristoffersen klar på at det har vært flere positive tilbakemeldinger og påmeldinger etter offentliggjøringen.
— Vi ser en økende nysgjerrighet rundt pust, yoga og bevisstgjørende praksiser. Vi har også fått gode tilbakemeldinger på mindre eventer som har vært arrangert nå i forkant. Vi synes det er ekstra morsomt at det har vært mange som er med for første gang.