Det var på Slottsplassen det skjedde. Den 22. mai 1976 ydmyket Henning Dahl USA ved å humpe seg med krykker, forkledt som en krigsinvalid Vietnam-veteran, inn på utenriksminister Henry Kissinger, som ledet den blodige krigen i Vietnam.
Kissinger var i Oslo i forbindelse med et NATO-toppmøte og kom ut på Slottsplassen med alle sine assistenter og Secret service-agenter, etter å ha vært i audiens hos Kong Olav. Det var da Henning Dahl slo til. Bildet av de to gikk verden rundt.
Medvirkende:
Svend Erichsen spiller Henning Dahl. Ellers spiller Marie Hafnor, Jon Vegard Hovdal, Anne Wiig og Arnt Christian Teigen. - Manus: Chris Erichsen og Tor Arne Ursin. Regi: Tor Arne Ursin. Lyd og video: Chris Erichsen. Scenografi: Kjersti Posti Høgli og Lars Løberg. Lys: Lars Løberg. Masker: Marie Hafnor.
Spilles på Hausmania i Oslo:
24/4, 25/4, 26/4, 27/4 kl 18.30
Røde Emmas Aksjonsteater
Demonstrasjonen ble på forhånd planlagt og utført av anarkister i Røde Emmas Aksjonsteater. Samme dag som utenriksminister Kissinger deltok på NATO-møtet i Norge, demonstrerte 140 anarkister foran Stortinget. Der ble Dahl tauet av politiet og satt på cella ved politistasjonen i Vika, ifølge Dagbladet.
– Etter tre timer måtte de slippe oss ut, jeg med krykker og kostyme. Nå var vi egentlig lei hele spillet. Korteste vei hjem gikk over Slottsplassen, gjennom tre politisperringer. Aksjonsteateret slapp gjennom. Vi var jo løslatte fanger, det var fri passasje.
– Så ser jeg en gruppe komme ut fra Slottet. Jeg setter opp farten. Noen roper stans! Jeg vet nøyaktig hva jeg vil. Jeg utnytter situasjonen, skaper orden av kaos. Forserer flokken av pressefolk. Og der, der var utenriksminister Henry Kissinger. Så hvis blikk kunne drepe... Hele skikkelsen sank sammen. Han så bort, brydd, forteller Dahl.
Sto bak karnevalet i Oslo
Henning Dahl var også personen som startet Karnevalet som pågikk i Oslo fra 1983-86. Nå tar Cirkus Verdensteater historien til scenen, lokalisert på samme sted som Henning Dahl tilbrakte de siste åra av sitt liv, på Kulturhuset Hausmania.
Bredden i Henning Dahls omgangskrets var påfallende. I begravelsen stilte alt fra freakere, gatebarn og punkere fra Blitz og Hausmania, til daværende statsminister Jens Stoltenberg. Før hans død var gjenreisningen av Oslos sagnomsuste sirkusbygning, Cirkus Verdensteater ved Hausmania, eller sirkustomta som den er blitt hetende, hans siste prosjekt. Han var en rebell til sitt siste åndedrett.
Forestillingen knytter tråder mellom 70-tallets og dagens motkultur og kampen som pågår i store og små bymiljøer over store deler av verden: for at byen skal være noe mer enn bare en arena for næringsutvikling, hippe kaféer, mikrobryggerier og bygging av dyre boliger. Dette var Henning Dahls prosjekt gjennom livet.