� Jeg skulle gjerne vært her mye lenger, sier Vålerengas Jonas Oppøyen. Kreftforeningens leir på Lågøya er for ungdom som har noen i familien
med kreft, eller som har mistet et familiemedlem.
De 70 ungdommene i alderen 14 til 18 år som er samlet på Lågøya i Oslofjorden, fikk et overraskende besøk av Iskrigerne.
— Det var helt topp. Fantatisk vær, kjempeopplegg og mange aktiviteter. For ungdommene er dette et kjempebra tilbud. Det å få tankene litt bort fra hverdagen og ikke tenke på alt detnegative, men få være ute og ha det gøy er viktig, sier Vålerenga-spiller, Martin Laumann Ylven.
Låner øya gratis
Kreftforeningens leir på Lågøya er for ungdommer i alderen 14 til 18 år som har noen i familienmed kreft, eller som har mistet et familiemedlem. Leieren arrangeres i samarbeid med Kreftforeningen og Circle K. Circle K eier øya, og i år låner de den ut for femte gang.Ved hjelp av frivillige og sponsorer er tilbudet gratis for alle, og de som ikke har vært med tidligere blir prioritert.
— Jeg var veldig spent etter at jeg meldte meg på. Spent på hva som skulle skje og de andre som skulle være med. Tenkte at jeg må bare kaste meg ut i det og gå ut i fra at alt går bra, sier Maria Bergh, som deltar på leieren for første gang.
Annonse
Det var moren hennes som tipset om leieren etter å ha sett en post på Facebook. Bergh kjente ingen andre som skulle dra, men synes det så spennende ut og meldte seg på. Ungdommene på Lågøya har hatt ulike møter med kreft. På leieren møter de jevnaldrende somde kan snakke og dele erfaringer sammen med.
Blir godt kjent med hverandre
— Jeg fikk luftet ut litt allerede første dag i samtalegruppen. Det hjelper å møte andre isamme aldersgruppe som er i samme båt som deg selv, sier Bergh.
Gjennom samtalegrupper og aktiverer, som vannsport, spill og rebusløp, blir ungdommene raskt kjent. Bergh forteller at hun har kommet nær de hun deler hytte med på øya, og at de kommer til å holde kontakten videre.
20 år gamle Elise Anfinrud var deltaker på Lågøya to ganger, begge oppholdene ble åretshøydepunkt for henne. Hun meldte seg senere som frivillig i Kreftforeningen og er nå tilbake som leder for første gang.
— Jeg har en annen rolle nå, men jeg føler meg som en av ungdommene likevel. Vi er ikke langt fra hverandre i alder. Har en annen forståelse av hvordan det er å komme hit. Jeg kjenner meg personlig igjen i hvordan det er å komme hit som ny. Det kan være tøft, sier Anfinrud.
— Deler historien om kreft
Frivillige fra Kreftforeningen og Circle K gjør alt de kan for at oppholdet skal bli så bra som mulig for alle som melder seg på.
— De frivillige som er med her er lette å prate med. Vi bader, koser oss med aktiviteter og besøk. Noen ganger dukker vonde ting opp, men folk rundt deg forstår. Det blir annerledes enn hjemme. Vi deler en historie – opplevelse av kreften. Det er viktig å se at man ikke er alene.
Anfinrud mistet sin mor da hun bare var to år gammel, og oppholdene på Lågøya hjalp henne bearbeide tapet.
— Når jeg sier til andre jeg møter at mamma er død, vet ikke folk helt hva de skal si. Enkelte blir stille og andre kan prøve å tulle det bort. Her kan du snakke med noen om det. Det blir noe helt annet, sier 20-åringen.
Hun forklarer at venner og klassekamerater hjemme ofte ikke forstår en, men når ungdommene samles i regi av Kreftforeningen, møter de andre som vet akkurat hvordan det er.
Sorgen kommer og går
— Det var her jeg fikk bearbeidet det ordentlig. Tilbudet på Lågøya er gull verdt.
Anfinrud har kjent på at sorgen kommer og går. Spesielt kan det være tungt når man støter på andre vanskelige ting i livet. Fra oppholdene på Lågøya har hun fått flere gode venner hun er i daglig kontakt med, og som hun kan støtte seg til.
For 20-åringen har møtene med Lågøya og Kreftforeningen svært betydningsfulle. Ved siden av studiene i Oslo, går mye av tiden til å bidra som frivillig i Kreftforeningen. I tillegg til å være med på Lågøya, stiller hun opp på Treffpunktto ganger i måneden. Treffpunkt arrangeres av Kreftforeningen og gir barn og unge i alderen seks til 16 år muligheten til å møte andre i samme situasjon.
— Jeg gleder meg til hver gang vi skal møtes. Det er kjempekoselig, sier Anfinrud.
Håper Lågøya-leiren fortsetter
Treffpunkt-tilbudet for barn og unge fra Oslo foregår for tiden i Sandvika. Anfinrud stortrives som frivillig i Kreftforeningen, og med å bidra i tilbudene som Treffpunkt og Lågøya. Hun ønsker sterkt at leiren på Lågøya vil fortsette i mange år til.
— Håper virkelig dette tilbudet forblir. Det er viktig å huske på barn og unge når noen i familien får kreft. For dem er det kjempefint å kunne møte noen som er i samme båt, sier Anfinrud.
For en organisasjon som drives av frivillighet, er bidrag og støtte svært viktig for å blant annet kunne opprettholde tilbudene til barn og unge. Som en stor fan av tv-serien Iskrigerne, ble hun derfor kjempeglad for å høre at Vålerenga Ishockey har inngått et samarbeid med Kreftforeningen, og hun forteller at hun ble litt starstruck da de kom på overraskende besøk til Lågøya denne uka.
— Slike samarbeid betyr alt for Kreftforeningen. Inntekter fra frivillige bidrag, donasjoner og innsamlinger er hva foreningen drives av. At Vålerenga ishockey bidrar, betyr mye. De har et kjent navn og kan nå ut til mange. Det er kjempebra, sier Anfinrud.
Best på trampoline
Vålerenga-spillerne Martin Laumann Ylven, Jonas Oppøyen, Tobias Lindström og Glenn Jensen reiste ut for å møte ungdommene på leiren, delta i aktiviteter og se hvor mye et slikt tilbud betyr for de unge.
– Jeg skulle gjerne vært her mye lenger, hadde det kjempekult her ute. Vant trampolinekonkurransen og greier. Ungdommene var flinke, hadde mange gode triks på lur, men jeg var litt bedre, ler en fornøyd Jonas Oppøyen.
Vålerengas iskrigere deltok i alt fra vannsport til kortspill og fikk pratet mye med leirdeltakerne. For dem var det fint å være med og se hvordan Kreftforeningen jobber med ungdom, og for ungdommen var det moro å få besøk av spillerne, som også er kjente fra realityserien Iskrigerne.
— Det er bra at vi kan bidra til gode opplevelser, det er gode opplevelser for oss også. Er like fint for oss å møte dem som motsatt. Det koster absolutt ingenting og det gir så mye tilbake, sier Oppøyen.
I mars fylte Anfinrud 20 år, og det hun ønsket seg i bursdagsgave var bidrag til Kreftforeningen. En innsamlingsaksjon på Facebook ble satt opp, og den ferske 20-åringen fikk inn hele 11.700 kroner.
— Det finnes viktigere ting enn hockey
Også Vålerenga Ishockey planlegger tiltak for å samle inn midler til Kreftforeningen fremover.
— Vi inngikk nylig et samarbeid med Kreftforeningen, og ble invitert hit til Lågøya med én gang. Det takket vi umiddelbart ja til. Her får ungdommene muligheten til å koble av fra hverdagen med aktiviteter ute på øya, sier Glenn Jensen, markedsansvarlig i Vålerenga ishockey.
I løpet av den kommende sesongen, kommer Vålerenga til å sette fokus på Kreftforeningen. Det er blant annet planlagt å arrangere en "bamsekamp", der bamser selges til inntekt for barneavdelingen på Radiumhospitalet. Bamsene blir kastet ut på isen, og så blir gitt videre til barna på sykehuset.
— Vi i Vålerenga ishockey er opptatte av samfunnsansvar. Det er noe vi skal jobbe mye med fremover. Vålerenga skal å ha en tydelig stemme og skape positive opplevelser, av og på isen.
Vålerengas iskrigere vet hvor viktig det er for dem å være i aktivitet, og ikke minst hvordan det kan bidra til å takle en tøff hverdag. Det var nettopp derfor de tok seg tid, midt i oppkjøringsfasen til den kommende sesongen, til å besøke ungdommene på Lågøya.
— Det finnes ting som er mye viktigere enn hockey, sier markedsansvarlig Jensen.