Ciise Aden Abshir (36) spilte til sammen 45 kamper i OBOS-ligaen for A-laget til Ull-Kisa.
Ciise Aden Abshir (36) spilte til sammen 45 kamper i OBOS-ligaen for A-laget til Ull-Kisa.

Mann dømt for å kalle tidligere proffspiller for «jævla neger». – Han gikk helt bananas

Den tidligere proffspilleren Ciise Aden Abshir (36) skulle fikse passet på politihuset. I stedet ble han og en kvinne i køen utsatt for sjikane og grov rasisme.

Publisert

Ciise Aden Abshir sto i passkøen ved politihuset på Grønland og skulle ordne passene til de to døtrene sine. Der ble han vitne til en ung dame foran seg i køen ble utsatt for grove og sexistiske kommentarer om kroppen hennes av en annen mann.

Ifølge dommen kommenterte mannen (59) kvinnens pupper, lår og rumpe på en lite ok måte.

– Jeg tenkte først jeg ville holde meg utenfor, men så lyttet jeg til min egen samvittighet. Han sa såpass mye ille at jeg ikke kunne la det passere. Jeg ville ikke at en jente skulle høre sånne ord. Jeg følte jeg måtte si ifra. Det handler om fair play, sier den tidligere fotballspilleren.

I dag bor Ciise på Carl Berner og jobber på et asylmottak i Lillestrøm.
I dag bor Ciise på Carl Berner og jobber på et asylmottak i Lillestrøm.

Fikk proffkontrakt

Ciise Aden Abshir kom til Norge fra fotballserien på Malta rundt 2010, etter at han ble hentet hit av Lillestrøm Sportsklubb. Det var trener Tom Nordlie som fikk øynene opp for han.

I Lillestrøm ble han raskt tilbudt en proffkontrakt som fotballspiller i tippeligaen. Men rett før serieåpningen brakk han ankelen i en treningskamp mot Molde og kom aldri tilbake til fotball på et så høyt nivå.

Derimot spilte han over 100 kamper i OBOS-ligaen for Ull-Kisa. I dag er han trener for talentfulle fotballspillere i Asker fotball.

– Da gikk han bananas

– Alle i passkøen hørte at han skrek og kommenterte jenta. Jeg gikk bort til han og sa rolig at det der må du kutte ut. Den holdningen hører ingen steder hjemme. Du trenger ikke å oppføre deg på den måten mot ungjenter, sa jeg.

– Da gikk han totalt bananas og kalte meg en jævla neger. Han spurte om vi skulle bli kjærester og få negerbarn sammen nå. Deretter sa han at dere hører ikke til her, dere er terrorister. Bare dritt!

Han viste også en tatovering som skulle vise at han var West Ham-fan og hooligan.

– Jeg ble også jævlig sint og sa hold kjeften din, jeg gidder ikke prate med deg mer. Det boblet litt i det østafrikanske blodet mitt, siden det var fornærmende, men jeg satte meg ned for å roe meg ned og bearbeide hendelsen, forteller Ciise.

Her er Ciise Aden Abshir i den blå drakten til Eidsvold Turn Fotball.
Her er Ciise Aden Abshir i den blå drakten til Eidsvold Turn Fotball.

– Det satte meg ut

Da gikk noen av de andre personene i passkøen og varslet politiet om at det var en potensiell konfliktsituasjon på gang. Politiet hentet mannen inn på stasjonen. Deretter spurte de Ciise om han ville anmelde saken. – Jeg sa selvfølgelig. Det vil jeg.

– At mannen var frekk nok til å komme med slike kommentarer utenfor politihuset, satte meg ut. Er det mulig, tenkte jeg.

Ciise forteller at han ikke har opplevd en slik type intens rasisme tidligere.

– Jeg blir trist av at vi fortsatt forholder oss til folk som han her. Det er usivilisert og guffent.

– At han får straff, er først og fremst bra for han. Sånn at han skjønner at denne typen holdninger ikke hører hjemme i et sivilisert samfunn. Han trenger hjelp, tenker jeg.

– Det er også befriende å se at rettssystemet fungerer, sier Ciise.

Dømt til fengselstraff

Nå er mannen (59) dømt i Oslo tingrett «for forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig å ha satt frem en diskriminerende eller hatefull ytring». I dommen sies det at «Hatefulle ytringer/rasisme/diskriminering er alvorlige handlinger og må sanksjoneres med en følbar reaksjon. Likeverd og rett til ikke-diskriminering er viktige menneskerettigheter».

Han blir også dømt for sjikanering av kvinnen. Som det står i dommen: «ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha forfulgt en person eller på annen måte krenket en annens fred.»

Dommen, som inkluderte trusler og vold mot politiet, ble på 30 dager i fengsel.

Powered by Labrador CMS