En rev i bur. Foto: Nettverk for dyrs frihet / Flickr
En rev i bur. Foto: Nettverk for dyrs frihet / Flickr

– Pelsdyrnæringen kan ikke fikses. Den må avvikles

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å kutte i støtten til dyrevernorganisasjonene. Samtidig gir de millioner til pelsdyroppdrett. Det har aldri vært viktigere å gå i fakkeltoget mot pels.

Lørdag denne uka tar vi i Grønn Ungdom til Oslos gater for å stå sammen med alle som kjemper for de som selv ikke har en stemme. Vi viser solidaritet med dyrene som dømmes til et lidelsesfullt liv, levd kun for å ende opp som et unødvendig luksusprodukt.

Regjeringen har sviktet pelsdyrene, som alle regjeringer før dem. Det er snart ett år siden Erna Solberg i pelsdyrmeldingen slo fast at næringa skal få leve videre. Ikke bare opprettholder de pelsdyroppdretten, de svekker sine meningsmotstandere ved å kutte alle tilskudd til Dyrevernalliansen, Dyrebeskyttelsen og NOAH, organisasjoner som jobber for bedre dyrevelferd.

Pelsproduksjonen er et problem

Et av hovedargumentene for pelsoppdrett er at det kun er noen få useriøse aktører som ødelegger for hele næringa. Men det er ikke først og fremst de “useriøse aktørene” som er pelsdyrnæringas problem, det er selve pelsproduksjonen som er problematisk i seg selv.

Pelsdyrnæringa bryter dyrevelferdsloven, som fastslår at dyr i fangenskap skal få leve ut sine artstypiske behov og ikke påføres unødig lidelse. Rever og minker i pelsnæringa må leve på en kvadratmeter, mens minstekravene i dyreparker krever tusen ganger mer plass for de samme artene. Rovdyr som rev, mink og hunder skal løpe, leke og jakte ut i det fri.

Dur i bur en uting

Å holde ville dyr i trange bur hele deres liv er altså uforenelig med god dyrevelferd. Derfor vil Grønn Ungdom vil forby pelsdyrhold og import av pels. Problemet kan nemlig ikke fikses, det må avvikles.

Det er tydelig at regjeringa ikke ser hva som foregår i burene i pelsdyroppdretten. Men la oss vise det for dem; la oss vise Stortinget at Osloborgerne tar dyrevelferd på alvor. Møt opp på Youngstorget klokken 17 på lørdag for å bli med å gå i fakkeltoget i Oslos gater, og bli med å juble frem appellantene på Eidsvolls plass. Det er sørgelig at det er nødvendig, år etter år, men det er desto viktigere.