Stor dag for Stingray på Kalbakken med egenutviklet luselaser og Postens nye frimerke som ble lansert lørdag 31.september. F.v. Halvor Fasting, frimerkedirektør i Posten, John Arne Breivik, CEO i Stingray, konst. dir. Christina I.M. Abildgaard fra Forskningsrådet, og grunnlegger Esben Beck.

Lakselus-laser har skapt nye industriarbeidsplasser i Groruddalen

Stingray er verdensledende på havbruksteknologi, og har utviklet en luselaser som bedrer fiskehelsen og overvåker laksen døgnet rundt. Nå skaper de industriell vekst. I Oslo!

Publisert

Det er ikke ofte VårtOslo, eller noen andre for den del, kan skrive om framvekst av ny industri i Oslo.

Stingray Marine Solutions AS holder til på Stålfjæra i Groruddalen, hvor de utvikler og produserer systemer for bekjempelse av lakselus med laser. Systemet erstatter annen lusebekjempelse, blant annet med kjemikalier.

Essensen av teknologien er et stereokamera og en egenutviklet programvare som finner lus som sitter på fisk som svømmer nede i merden. En laserstråle «pulser» og dreper hver individuelle lakselus uten å skade fisken.

Hedret av Posten

I lokalene til Stingray ble selskapet fredag hedret av Posten, som utgir et eget frimerke til ære for Stingray. Frimerket viser hvordan systemet til bekjempelse av lakselus fungerer, og er en del av en serie med frimerker der Posten hyller norsk forskning, innovasjon og teknologi.

Og slik ser frimerket ut. Det koster 34 kroner, og kan benyttes til forsendelser utenlands.

Fasting sier at hvilke frimerker som utgis ikke er ikke tilfeldig. Stingray-frimerket er frimerke nummer 2081 i Norge siden de lanserte det første frimerket i 1855.

Utvider produksjonskapasiteten betydelig

Stingray lasersystem

  • Stingray har plassert lasersystemet i over 30 norske anlegg så langt.

  • Hvert system består av en bøye, som er festet i vaier spent over merden der laksen holder til. Med et spesielt lys, tre sett avanserte kamera og en laser utviklet for kirurgi, blir lakselusa observert på skinnet til fisken.

  • Når laseren treffer lusa, gjøres det med en presisjon på 0,7 millimeter. Laseren holder seg der i 200 til 300 millisekunder. Det er omtrent like raskt som et menneske blunker. I løpet av denne tida blir lusa så oppvarmet at den dør.

John Arne Breivik er daglig leder i Stingray. Han forteller at bygget vi står i er under rehabilitering, og skal framover skal huse administrasjon og produksjon. På den andre siden av gaten er et gammelt bygg nettopp revet for å gi plass til splitter nye produksjonslokaler på 6.500 kvadratmeter. Alt skal stå ferdig til neste sommer.

Breivik forteller at de nå bygger drøyt 200 lasere i året.

— Nå bygger vi også opp en virksomhet i Fauske i Nordland. Samlet vil vi komme opp i en samlet produksjonskapasitet på 800-1000 lasere i året, sier han.

Ifølge Breivik har de hittil har levert 750 lasere til det norske markedet, noe som dekker 5-6 prosent av merdene i Norge. Det er kø for å få kjøpe produktet. Bestiller man nå, kan man forvente leveranse først over sommeren neste år.

John Arne Breivik leder et lite norsk industrieventyr på Kalbakken.

— Det er stor vekst i etterspørselen, og vi ser for oss utvidelse etterhvert mot andre fiskeslag og annen type oppdrett, også på land og i utlandet, sier han.

Problemet og løsningen

Lakselus er som kjent et stort problem for oppdrettsnæringen. Lusa påfører fisken skader, og næringen har store kostnader til å kjempe mot parasitten.

Kontroll med lakselusa er ifølge Stingray avgjørende for oppdrettsnæringens mulighet for vekst på både kort og lang sikt. Det egenutviklede systemet dreper lakselus med laser, samtidig som vekst og helsetilstand til fisken overvåkes døgnet rundt, året rundt.

En del av dagens produksjonslokaler.

Systemet reduserer behovet for tradisjonelle avlusningsmetoder. Metoden de har utviklet for avlusning innebærer at de slipper at fisken sulter, at den blir skadet eller utsatt for kjemikalier. Alt dette gir sunnere fisk, større fisk og bedre økonomi.

Powered by Labrador CMS