Vita og Wanda Mashadi har gjort stor suksess den siste tiden, både på TV-skjermen og i sosiale medier. Foto: Christina Hantho

Vita og Wanda: – Medelevene kalte oss "negere" og mente at nesene våre var for store

Bak den glamorøse fasaden ligger mange år med mobbing, usikkerhet og fremmedfølelse. I dag har tvillingene Vita og Wanda sin egen TV-serie og tusenvis av følgere i sosiale medier.

Publisert

Vita og Wanda Mashadi er 25 år og tvillinger. De er oppvokst på Skotterud, et lite sted i Eidskog kommune. I dag deler de en leilighet på Strømmen og nyter den hektiske hverdagen med jobb og sosialt liv i hovedstaden.

I første møte med tvillingparet er det vanskelig å skille hvem som er hvem.

– Vi deler ikke bare leilighet, vi deler faktisk seng også. Vi gjør stort sett alt sammen og deler det meste, bortsett fra et par klesplagg, sier Vita.

– Vel, jeg er mer omsorgsfull og ansvarlig, mens Vita har den flekken på nesen og er mer direkte og dominerende, ler Wanda.

Utseendet er viktig

Du ser dem i luksusmerker som Chanel og Louis Vuitton, som midtpunktet på eksklusive fester med store navn og kjente priser, ved bassengkanten i Dubai eller på innkjøp i Paris. Neseoperasjoner, vippetimer, negletimer, sminke og selvbruning. Utseendet er viktig.

Siden desember har TV-seerne fått innblikk i livene deres gjennom dokusåpen "Vita & Wanda", som vises på NRK.

– Førsteinntrykket vi gir oppfattes nok som veldig overfladisk. Det er få som begynner å se på serien med et åpent sinn, men etterhvert som de blir kjent med oss, tror jeg mange får sansen for oss, sier Wanda.

Usikkerhet og fremmedfølelse

Den uretusjerte serien har vakt mye oppsikt blant både unge og eldre. "Vita og Wanda" er en ærlig, uhøytidelig serie om to jenter som har klart seg til tross for en oppvekst som var mye preget av mobbing. 

– Når vi ser tilbake på årene på Skotterud, ser vi en tid med usikkerhet og fremmedfølelse, sier Vita.

– Vi fikk daglig høre hvor annerledes vi så ut fordi vi hadde et utenlandsk utseende. Medelevene kalte oss "negere" og mente at nesene våre var for store.

Plukket opp fra Robinson

Tvillingparet har ikke bare en egen serie. De er også kjente som bloggere og har godt over 20 000 følgere på Instagram.

– Vi fanget oppmerksomheten til NRK-produsent Noman Mubashir etter deltakelse på "Robinsonekspedisjonen", som ble vist på TV2 i 2015. Han ønsket å lage en serie om ulike jentegjenger med minoritetsbakgrunn, men endte med å dreie det hele rundt hverdagen vår, ler Vita. 

– Mange blir nok ganske sjarmert av det fjollete forholdet vårt, sier Wanda Mashadi. Foto: Christina Hantho

– Liker de serien, liker de oss 

For et par dager siden ble klesstativet hjemme i leiligheten på Strømmen slengt frem og tilbake på hverandre, i håp om å ramme søsteren. Krangelen endte med et par blåmerker på armer og bein, men endte til slutt i en god latter.

For tvillingene er det viktig at historien de forteller kommer frem på en ekte og personlig måte. Dette innebærer en svært uhøytidelig fremstilling med mye latter og selvironi.

– Seerne setter pris på den åpne og ærlige måten vi fremstiller oss og vår historie. Vi er trygge på oss selv, legger ikke skjul på noe og står for det vi sier. Mange blir nok også ganske sjarmert av det fjollete forholdet vårt, sier Wanda.

– Vi er iranere på vår måte

Foreldrene til Vita og Wanda kom til Norge som FN-flyktninger fra Iran. De er ikke religiøse og ønsket at døtrene skulle få muligheten til å vokse opp i frie omgivelser med muligheten til å ta egne valg.

– Det viktigste for oss er å bryte stereotypien av unge med minoritetsbakgrunn. Selv om noen har utenlandske foreldre, behøver ikke det å bety at de kommer fra et hjem med en helt annen kultur eller sterke religiøse tilknytninger, sier Vita Mashadi.

– Vi har vokst opp med samme tradisjoner og høytider som alle andre her til lands. Ja, foreldrene våres er fra et annet land, men vi tilpasser oss. Vi er iranere på vår måte. Vi går ikke med hijab og vi feirer selvfølgelig jul.

Tvillingene mottar daglig fanbrev, mailer og meldinger. Foto: Christina Hantho

Tok operasjon på nesa

Tvillingene legger ikke skjul på at de har tatt noen drastiske skritt for å endre på eget utseende. Blant annet har Vita operert nesen i Iran.

Ifølge jentene er behovet for å fikse på utseendet et resultat av at andre mente de ikke burde være fornøyde med seg selv. De mener det er viktig at unge forstår alvoret og ser konsekvensene av nedlatende kommentarer og mobbing.

– Jeg nekter å svare på spørsmål som angår operasjoner. Her kan ikke jeg bidra. Hvis de vurderer å legge seg under kniven, så regner jeg med at de har tenkt nøye gjennom det og er motiverte nok til å gjøre researchen selv. Jeg vil ikke fortelle noen hvor, hva eller når de skal operere, sier Wanda.

Mange gjør det, ingen snakker om det

Vita forteller at det å legge seg under kniven ikke er like tabubelagt i andre deler av verden som i Norge.

– Etter at jeg opererte nesen i Iran, ble jeg værende der i et par uker. Jeg var veldig hoven i ansiktet og var nødt til å gå rundt med teip og bandasje på nesen. En dag da jeg var ute på et par ærender i Mashhad, i Iran, var det en dame som løp etter meg med stor trang til å fortelle meg noe. Jeg trodde hun skulle gi meg en "unge i dag"-skjennepreken, men hun ville bare vite hvilken kirurg jeg hadde gått til, ler hun.

Opplevelsene fra operasjonsbordet er også dokumentert i TV-serien.

– Dette er noe som ikke snakkes om, men som mange gjør. Til og med brystreduksjon, som dekkes av det offentlige og foretas for å forebygge plager og smerter, er tabubelagt. 

– Godt å se at noen gir litt faen

Tvillingparet så aldri for seg at serien skulle bli populær. Enten blir de stoppet på gata for å bli tatt bilde av, eller så blir de oppsøkt på jobb. Fanbrev, mailer og meldinger mottas daglig.

– Det var en godt voksen dame som dro rasistkortet da hun ikke fikk svaret hun ville ha på hvilken sjampo jeg brukte. Hun kontaktet meg via Instagram og startet samtalen med å stille seg veldig positiv til serien. Plutselig endret det seg helt og så fikk jeg denne meldingen: "Ja, nei, jeg har norskt hår. Ikke sånn neger-hår som du har. Ikke for å være frekk altså". Etterfulgt av "det er ikke rart du har blitt mobbet". Det mest ironiske var jo at dama hadde lik hårfarge som meg, ler Wanda.

Ellers har det vært overraskende lite negativ respons, synes søstrene.

– Det er mange som takker oss for å snakke åpent om vanskelige eller tabubelagte temaer. De kjenner seg igjen og syns det er godt å se at noen endelig gir litt faen, sier Vita.

– Til tross for lite kunnskap om kulturen i Iran og vår helt egne form for gebrokken persisk, har vi mottatt mye ros og støtte fra miljøer med minoritetsbakgrunn. De er skikkelig stolte av oss, og setter utrolig stor pris på at vi inkluderer så mye av vår tilknytning til Iran i serien, sier Wanda.

Spiller inn ny sesong

I januar ble det klart at NRK ønsker nok en sesong av "Vita & Wanda". Den skal etter planen komme til høsten.

– Vi er allerede i gang med innspilling og venter flere episoder enn i første sesong, sier en begeistret Wanda.

Ifølge Vita og Wanda vil den neste sesongen blant annet dreie seg om et tema det har vært stor etterspørsel etter i seerskaren: Kjærlighetslivet til jentene.

Powered by Labrador CMS