Rekordmange utleieboliger står tomme i Oslo. Akkurat nå står 2707 utleieboliger ledige på Finn.no. Leiemarkedet i hovedstaden har aldri vært så stort som nå, ifølge meglere.
— Årstiden forklarer etterspørselen, men det rekordhøye tilbudet av utleieboliger henger nøye sammen med eiendomsmarkedet, psykologi og lånemuligheter, sier Håvard Tverdal, daglig leder i Leiebolig utleiemegling AS.
Måtte nedjustere prisen
En av dem som har opplevd et tøffere utleiemarked er sjefen i Obos. Han eier en attraktiv toroms utleiebolig i Stensgaten på Bislett som det tok over to måneder å leie ut.
— Det er de private utleierne som sliter. Stor konkurranse på leiemarkedet gjør at de kresne har mer å velge i. Jeg ble nødt til å finne en annen løsning og nedjusterte leieprisen. Noen dager senere fikk jeg to nye, hyggelige leietakere, sier Siraj.
Annonse
Nå kan de to leietakerne bo og trives i leiligheten, som, ifølge annonsen, er "stor, gjennomgående og veldig hyggelig. Her vil du trives! Perfekt for en familie, men også for to eller tre venner som ønsker å bo sammen tett på Blindern eller Høyskolen samtidig som man er nær alt byen har å by på".
Salgmarkedet påvirker leiemarkedet
Antallet boliger til leie har å gjøre med antallet boliger til salgs, mener Vemund Holmen, daglig leder hos Utleiemegleren Sinsen.
— Vi merker at flere boligselgere som ikke har fått solgt sine boliger, velger å leie den ut på kortere sikt i stedet for å akseptere en lavere salgspris, sier Holmen.
Utleiemegleren forvalter rundt 11.000 utleieboliger og er markedsledende på utleie og forvaltning for privatpersoner og firmaer. Til sommeren ferdigstilles flere nye prosjekter.
— Jeg tror ikke det vil være noe problem å selge nye boliger. Men hvis det i teorien skulle forekomme å være vanskelig å selge, blir firmaene nødt til å få inn kroner på et vis. Enten må de selge til en lavere pris enn forventet, legge til andre fasiliteter i boligen eller ty til leiemarkedet, sier Holmen.
Større konkurranse i vest
Det er tydelig større konkurranse om leietakerne på Oslo vest enn i øst. Hele én av tre boliger på vestkanten er en utleiebolig, mens tilsvarende er kun én av fem til leie på Oslo øst.
Holmen mener dette skyldes at flere boliger på østkanten er under et borettslag. Mens folk som kjøper seg bolig på vestkanten oftere investerer i en mer "verdistigende" bolig som barn og barnebarn senere vil overta.
Færre utlendinger jobber i Norge
En annen faktor er arbeidsmarkedet. Norske selskaper leier ikke inn like mye arbeidskraft fra utlandet som tidligere.
— Utleiemegleren Sinsen har merket en større nedgang i henvendelsen fra spesielt polakker og svensker. Arbeidsmarkedet i Sverige har bedret seg, og mange svensker har valgt å vende tilbake til hjemlandet, sier Holmen
Blir tvunget ut i leiemarkedet
En tredje faktor er politisk regulering. I fjor skjerpet regjeringen boliglånskravene. Ved kjøp av sekundærbolig i Oslo kreves det nå 40 prosent egenkapital, mens kravet til kjøp av første bolig er 15 prosent egenkapital. I tillegg er det satt en begrensning på låneopptak til maks fem ganger brutto inntekt, og at man skal kunne tåle en renteøkning på fem prosent.
— Boliglånsforskriften har gjort det vanskeligere å få lån, og dette har gått ut over prisene i boligsalgsmarkedet, sier Vemund Holmen.
— Markedet blir tøffere. Rekordhøy boligprisvekst og innstramming på lån tvinger folk ut i leiemarkedet. Skal du ha en bolig til tre millioner, må du ha 450 000 i egenandel. Og det er mer sannsynlig at en nyutdannet student har 400 000 i studielån enn i egenkapital, sier Håvard Tverdal.