Petter Eide (SV) kan komme til å ta over Christian Tybring-Gjeddes (Frp) sin plass på Stortinget etter valget. Fotoer Wikipedia
Petter Eide (SV) kan komme til å ta over Christian Tybring-Gjeddes (Frp) sin plass på Stortinget etter valget. Fotoer Wikipedia

Katastrofemåling for Frp i Oslo: SVs Petter Eide: INN. Frps Christian Tybring-Gjedde: UT

Publisert

Frp raser ned i Oslo. På Klassekampens siste Oslo-måling blir Christian Tybring-Gjedde (Frp) erstattet av Petter Eide (SV) på Stortinget.

Dermed ligger Frp an til å miste sin andrekandidat i Oslo, og bare Siv Jensen blir valgt inn på Stortinget for Frp fra hovedstaden. På målingen, gjennomført av Sentio Research Norge, for Klassekampen, er Frp redusert til å være mindre enn både Rødt og Venstre. Av stortingspartiene, er bare Senterpartiet og Kristelig Folkeparti mindre enn Frp i Oslo.

Sentios stortingsmåling

  • Målingen er utført 30. august til 5. september, for Klassekampen.
  • 800 personer er intervjuet.
  • Høyre er det største partiet (28,5 prosent), AP nest størst (28 prosent).
  • Ellers viser målingen følgende: SV 9.5, Rødt 7.4, V 7.1, Frp 6.9, MDG 6.4, Krf 2.7 og SP 1.7.

Christian Tybring-Gjedde er kjent for sine rasende utspill mot innvandrere og innvandring.

Groruddalen en «enklave» uten etniske nordmenn

I kronikken Disneyland, i Aftenposten, går han til frontalangrep på Arbeiderpartiets innvandringspolitikk. «Hva var galt med norsk kultur, siden dere er fast bestemt på å erstatte den med noe dere kaller flerkultur? Hva er målet med å dolke vår egen kultur i ryggen? Og: «Det er Ap som sørger for at norskkulturelle rømmer flere av Oslos bydeler, og etterlater seg enklaver hvor muslimsk enfold, dogmatisme og intoleranse får stadig sterkere grobunn.»

På NRK Dagsrevyen har han omtalt Groruddalen i Oslo som en «enklave» uten etniske nordmenn.

I boken Mens orkesteret fortsetter å spille (2014) sier han at «store bydeler preget av såkalt utenforskap er i ferd med å vokse frem».

Fiendtlig holdning til flyktninger

I motsetning til Frp, ligger SV an til å få inn sin andrekandidat til Stortinget, Petter Eide. Han har tidligere vært generalsekretær i Amnesty Norge, Care og Norsk Folkehjelp.

Eide har et diametralt motsatt syn på innvandringspolitikken i forhold til Tybring-Gjedde. På Oslo SVs nettsider sier han: «Selv om flyktningene som kommer til Europa i dag er like mange som i fjor, har vi nå en regjering som lukker Norge for flyktninger og asylsøkere fra krigsområder, istedenfor å bidra solidarisk med andre europeiske land. Dette gjør meg opprørt. Denne fiendtlige holdningen til flyktninger gir næring til diskriminerende holdninger som spesielt rammer våre muslimske innvandrere.»

Vil ikke ha soldater i Afghanistan

Nylig gikk han ut i Aftenposten og krevde at utenriksminister Børge Brende (H) må «stå opp og si tydelig nei til Donald Trump». «Vi vil ikke ha flere norske soldater i Afghanistan. Trumps plan er mer av det vi vet ikke virker».

«Trumps politikk i Afghanistan er verre en Bush’. Når Trump sier: Vi skal ikke drive med nasjonsbygging. Vi skal drepe terrorister, så viser det at USA ikke har lært noe etter 16 år i Afghanistan. Mer bruk av vold vil ikke fungere».

Ifølge seg selv vil han på Stortinget for å «styrke SV som Norges viktigste parti for internasjonal solidaritet».

Powered by Labrador CMS