I alt elleve kompiser går sammen om å starte opp det nye utestedet i den historiske Mangelsgården, i Storgata. Her sitter store deler av gjengen samlet.

– Katta er ute av sekken! Vi er en liten gjeng som har gått sammen om å kjøpe utestedet som tidligere het Gaasa

– Vi gleder oss helt enormt til å blåse liv i dette flere hundre år gamle komplekset, som for øvrig huser Oslos kanskje fineste bakgård. Hvis alt går som vi håper, vil du ganske snart kunne oppleve spennende kulturarrangementer, fantastiske konserter eller bare nyte en duggfrisk halvliter i ettermiddagssola.

Publisert

Det nye utestedet skal ligge i historiske Mangelsgården, som står på Byantikvarens oversikt over fredete bygg (rød liste), i Storgata 36. Inntil nylig huset adressen utestedet Gaasa. Nærmeste naboer er utestedene Misfornøyelsesbar, Hør Hør og Prindsen hage.

– Vi har jobbet med dette lenge, og jeg har klødd veldig i fingrene etter å gå ut med og fortelle folk nyheten. Derfor er det en lettelse å få lov til å dele dette med alle man kjenner nå, sier Nicolai Engesvik, en av de elleve initiativtakerne bak det nye utestedet i Storgata. Nicolai har selv vært med å starte en rekke utesteder tidligere: Kulturhuset, Sukkerbiten, Glasnost, Storgata 26, Perestrojka, Prindsen hage, Hør Hør og Thorvalds.

Mangelsgården ble oppført 1698 som herskapelig landsted. I 1757 gikk gården over til general Johan Mangelsen og ble derfor kalt Mangelsgården.

Med seg på initiativet har han Henrik Olsson, som har vært med å starte Perestrojka, Sukkerbiten og Prindsen hage. En annen person som blir medeier er tidligere Aftenposten-journalist Christian Sørgjerd, som for tiden er rådgiver i Rødts stortingsgruppe.

Ingen utelivsbaron

– Jeg er ikke noen utelivsbaron, siden jeg bare har eid en liten flik av de stedene jeg har vært med å starte opp. Men jeg har liksom klart å få en finger med i en rekke prosjekter, sier Engesvik, som blir daglig leder i startfasen.

Han forteller at det har vært en lang prosess frem til å kunne ta over lokalene og overta nøklene. Underveis har kompisgjengen holdt i gang en dialog med de tidligere eierne, Espen Koksvik Nilsen og Sindre Lothe Murud, om å videreføre arbeidet de begynte på.

Nicolai Engesvik har vært med å sette i gang en serie av utesteder i byen, arrangert festivaler og vært dørvakt i ti år.

– Espen og Sindre har banet vei i et vanskelig strøk å drive noe som helst og har bygget opp Gaasa med sine egne never. Men det er ikke lett å drive alene i et slikt slitsomt område, med rusmisbrukere, trikkeskinneutbygging og fornying. Nå håper vi at bedre tider er kommet. Plata har flyttet seg litt, trikkeskinnene er lagt og oppussingen av gata er ferdig.

– Fantastisk bygg

– På veien videre vil vi finspikke et konsept. Hvilke arrangementer og musikkprofiler som skal prege stedet har vi ikke bestemt ennå. Men Mangelsgården er et fantastisk bygg med masse historie i veggene. Vi er interessert i å fylle det med kultur og aktiviteter som respekterer både området og menneskene her. Det skal bli et sted for alle, sier Engesvik.

Han nevner boklanseringer, konserter eller konfirmasjoner som mulige arrangementer som vil foregå under taket på det nye stedet.

Gaasa skjenket sin siste øl høsten 2019, rett før koronapandemien slo til.

Det nye bydelshuset har mange rom som kan lukkes, om nødvendig. Derfor kan man ha et lukket arrangement i et rom, konsert i det andre og noe annet gående i bakgården. Utestedet får i første omgang en bar med alle rettigheter. Men om det blir matservering der, er oppe til vurdering, oppgir Engesvik.

– Råeste sommerstedet i byen

Én ting er de nye eierne enige om: Navnet Gaasa går inn i historiebøkene. Det nye utestedet skal starte med blanke ark.

– Utelivet har gått gjennom to slitsomme år. Men nå ser vi en ekstrem positivitet og høy omsetning i utelivet. Folk klarer ikke å komme seg ut fort nok. Å åpne et slikt utested i et morsomt strøk, er perfekt timing.

– Forventningene mine er at dette blir det råeste stedet i hele Oslo i sommersesongen. Nå har vi hatt korona i to år og jeg forventer meg frihetens sommer.

Powered by Labrador CMS