Milliardær Christian Ringnes punger ut 14 millioner kroner for Tryvannstårnet som nå skal pusses opp og bli nytt serveringssted, ifølge VG.
Eiendoms- og byfornyelsesetaten, som er kommunens grunneier, bekrefter i en pressemelding at de administrativt har akseptert budet på Tryvannstårnet, og at dersom bystyret vedtar salget, blir Eiendomsspar, der Ringnes er arbeidende styreleder, nasjonalikonets nye eier.
Ettersom eiendommen ligger i marka, er det bystyret som til slutt bestemmer om kommunen skal selge tårnet.
Det 118 meter høye tårnet ble oppført i 1962 for å sende kringkastingssignaler videre til radio- og fjernsynsomformere i hele landet.
Annonse
Tårnet ble i 2005 stengt for besøkende, og i 2017 ble driften avsluttet da FM-nettet ble slokket.
Lenge var tårnets fremtid usikker, og flere alternativer ble undersøkt, før Oslo kommune i juli 2022 besluttet å selge tårnet.
– Garantert ikke økonomisk lønnsomt
– Jeg er først og fremst svært fornøyd med at vi har funnet en kjøper til denne helt spesielle eiendommen. Vi har vært opptatt av å få på plass noen med vilje og evne som kan overta Tryvannstårnet. Det er jeg trygg på at vi har klart, uttaler byråd for byutvikling, James Stove Lorentzen (H).
– Tryvannstårnet er et hjerteprosjekt for Eiendomsspar. Det blir garantert ikke økonomisk lønnsomt, men kommer til å gjøre Oslo til en enda mer attraktiv by, sier Eiendomsspars arbeidende styreleder Christian Ringnes i en pressemelding.
– Nå gleder vi oss til å jobbe tett sammen med Byantikvaren og kommunen for øvrig i å skape et oppgradert landemerke, fortsetter han.
Tryvannstårnet og eiendommen:
Salgseiendommen består i 12.106 m² tomt på Tryvannshøgda i Nordmarka med gårdsnummer 34 og bruksnummer 25.
Selve Tryvannstårnet er et 118 meter høyt kringkastings- og antennetårn fra 1962 plassert 529 meter over havet.
På eiendommen ligger det også en kiosk og et kontorbygg fra 1972 som i likhet med tårnet er tegnet av arkitekt P.A.M. Mellbye.
Det lille «Antennehuset» fra 1954 ble reist som base for en midlertidig antenne i påvente av tårnet som står der i dag.
Under eiendommen ligger et underjordisk anlegg med bl.a. stor garasje, batterirom, nødstrømsaggregat med dieseltanker og direkte adkomst via en kjøretunnel.
Eiendommen selges med krav om at tårnet skal åpnes for publikum og med en tinglyst rett til ferdsel over eiendommen for Oslos befolkning og besøkende.
Fremtidig utvikling av eiendommen vil skje i dialog med plan- og bygningsetaten, Byantikvaren m.fl.
Kilde: Eiendoms- og byfornyelsesetaten
Tinglyser rettighet til allmenn ferdsel
– Kjøper kjenner eiendommen og anleggets historie, beskaffenhet og hemmeligheter svært godt. Nå går bygget inn i en ny fase, og vi gleder oss til at publikum igjen skal kunne få nyte Oslos aller beste utsikt, heter det fra direktør Eskil Bråten i eiendoms- og byfornyelsesetaten.
Han påpeker at Tryvannstårnet er et av flere salg etaten står for som ledd i å rydde opp i kommunens ledige bygg.
Til tross for at det var stor interesse rundt salget, var det ved budfristens utløp likevel bare Eiendomsspar som faktisk la inn bud på eiendommen, opplyses det videre.
– Vårt hovedmål har vært å få på plass en ny eier med gjennomføringsevne, slik at Tryvannstårnet på sikt igjen kan åpnes for publikum. Det mener vi å ha funnet i Eiendomsspar, fortsetter etatsdirektøren, som legger til:
– Det blir også tinglyst en rettighet som gir alle rett til å ferdes utendørs på eiendommen.
– Mangel på alternativ rømningsvei ned fra tårnet har sammen med asbest i bygningsmaterialer bidratt til at Tryvannstårnet har vært avstengt i lang tid. Oslo kommune selger eiendommen med vilkår om at publikum skal få tilgang til tårnet. Det betyr at Eiendomsspar må finne løsninger som gjør at du og jeg trygt kan oppleve Tryvannstårnets storslåtte utsikt på fremtidens klare dager, oppsummerer etaten videre.
– Vi skal utarbeide et konsept som skaper nytt liv i en av Oslos mest ikoniske bygninger, og noe som både Oslos beboere og turister har lyst til å besøke, igjen og igjen, lover Eiendomsspars administrerende direktør, Sigurd Stray.