Slik ser det ut etter det i natt ble avfyrt flere skudd i 01.15-tiden på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, der flere ble skadd og to drept. Foto: Terje Pedersen / NTB
Slik ser det ut etter det i natt ble avfyrt flere skudd i 01.15-tiden på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, der flere ble skadd og to drept. Foto: Terje Pedersen / NTB

Politiet: 42-åringen som er pågrepet, er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger

— Det med terror er begrunnet ut fra antall skadde og drepte, og antall åsteder, sa påtaleansvarlig Christian Hatlo på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Publisert

Politiet opplyser at den siktede er norsk statsborger med iransk bakgrunn og at han er kjent både for dem og for PST fra tidligere.

— Mannen har noen domfellelser for mindre forhold, sammenlignet med det vi står overfor i dag. Han har noen domfellelser som gjelder blant annet bæring av kniv og en narkodom på 120 dager, 90 dager betinget, sier Christian Hatlo.

Mannen er forsøkt avhørt, og politiet er i dialog med hans forsvarer Cecilia Nakstad.

— Vi ønsker avhør så raskt som mulig, sier Hatlo.

Politiet opplyste på pressekonferansen lørdag formiddag at det er lagt opp til skjerpet vakthold på en del betydelig objekter framover.

Hatkriminalitet er en av mange teorier

En av hypotesene politiet jobber med, er at motivet for hendelsen kan være hatkriminialitet, men det er bare en av mange teorier, understreket Hatlo.

Den siktede mannen har domfellelser som gjelder bæring av kniv og ett narkotikaforhold som ga en dom på 120 dagers fengsel, hvorav 90 betinget. Han er også dømt for en legemsfornærmels langt tilbake i tid, opplyste politiet på pressekonferansen.

— Det er også andre henlagte saker. Ingen er av et omfang som kan sammenlignes med det siktede står overfor nå, sier Hatlo.

Ingen er lenger livstruende skadet

Politiet har ikke detaljerte opplysninger om hvordan det går med de skadde som ble fraktet til sykehus etter skytingen, men opplyste på pressekonferansen at ingen av dem lenger er livstruende skadet.

Politiet har ikke valgt å anbefale stenging av steder som ikke er direkte knyttet til Pride-arrangementet.

Opprinnelig fra Iran

Mannen er norsk statsborger, han er 42 år, opprinnelig fra Iran og bor i Oslo.

Det er etablert et etterforskningsteam hvor også PST er involvert.

— Han er kjent for pst, og at vi jobber tett med pst nå for å avdekke hva han har drevet med og om det kan knyttes til denne hendelsen, sier Hatlo.

Powered by Labrador CMS