I skolegården på Ila skole er det tilrettelagt for kildesortering. Nå håper  elevene i 5C at dette også kan bli mulig langs gater og torg ute i byen. Foto: Christian Boger
I skolegården på Ila skole er det tilrettelagt for kildesortering. Nå håper elevene i 5C at dette også kan bli mulig langs gater og torg ute i byen. Foto: Christian Boger

Femteklassinger på Ila skole til ordføreren: — Ta vare på miljøet. Det er vi som skal ta over denne byen

Elevene i klasse 5C ved Ila skole sendte postkort med ønsker til ordføreren for miljøhovedsstadsåret. Sterkere satsing på kildesortering og mindre forurensende biler i gatene stod høyt på ønskelista.

Publisert

Forrige helg ble starten på Oslos år som Europas miljøhovedstad grundig markert flere steder i byen. Andre, som ville være med på moroa, tjuvstartet likeså godt en smule. Før jul kunne Posten Norge avduke et offisielt frimerke, som skulle markere Oslos år som miljøhovedstad.

I forbindelse med lanseringen fikk brevfolket med seg elevene fra klasse 5C på Ila skole til å skrive hvert sitt postkort til ordfører Marianne Borgen (SV). Her fikk elevene som oppgave å gi tips om hvilke ønsker 10-åringene har for få et bedre miljø i byen.

— Viktig å ta vare på kloden vår

Svarene fra de unge og svært miljøbeviste elevene lot ikke vente på seg.

— Det er viktig å ta vare på miljøet og kloden på. Du skal huske på at det er vi som skal overta denne jorda, sier en samstemt klasse til VårtOslo, da vi sammen med ordføreren er på besøk hos klassen.

Særlig er ungene opptatt av at vi må bli flinkere til å ta vare på alt søppelet vi kaster rundt oss. Verken plast eller annet søl i naturen er de veldig glade i.

— Hjemme og på skolen kildesorterer vi. Hvorfor kan det da ikke bli sånn at det blir satt opp søppelkasser for kildesortering også ute i byen, undrer Hedda (10).

Elevene mener også det er viktig å rydde etter seg.

— Kanskje vi burde hatt flere ryddedager. Det hadde vært flott om alle kunne vært med å sørge for å holde naturen ren, skyter klassekamerat Ane inn.

Under kan du se en video om prosessen for å lage postkortene. (Video: Tore Oksnes / Posten)

Viktig å tenke på framtiden

De unge miljøbeviste i 5C er heller ikke ukjente med å ta miljøutfordringene i hverdagen på alvor. Tidligere har de vunnet flere miljøpriser og deltatt på ryddedager. Det er liten tvil om det er håp blant den oppvoksende generasjonen.

— Det har vært veldig morsomt å være med å skrive disse postkortene. Det er viktig at vi bryr oss om miljøet. Det er absolutt ikke bra om vi fortsetter å ødelegge så mye som vi gjør nå, sier Kristian (10).

Femteklassingen mener det er dumt ikke å tenke på framtiden.

— Det ville være teit om vi som er barn nå ikke kan få en like god framtid som det de som er voksne i dag har hatt på grunn av miljøødeleggelser, sier han.

Vil har mer kollektivtrafikk og mindre biler

Er det noe Ila-elevene er godt vant med, men kanskje ikke så store tilhengere av, er det forurensende biltrafikk. Skolen ligger tett opptil noen av hovedstadens mest trafikkerte veier, og daglig ser elevene selv hvilke utfordringer biltrafikk kan gi for miljøet.

— Vi må begynne å kjøre mer kollektivt og da må vi gjøre det billigere. Kanskje til og med gratis, smiler Johannes.

Elevene ønsker seg en framtid hvor all motorisert ferdsel, selv innen kollektivtrafikken, skjer med utslippsfrie kjøretøy.

— Skal vi fortsette å ha biler er det veldig viktig at de ikke slipper ut stoffer som skader naturen, smiler Darin.

Imponert ordfører

Ordfører Marianne Borgen ble svært glad for å motta postkortene fra 10-åringene. Under besøket i klasset sa hun seg svært imponert over miljøbevisstheten hos elevene.

— Det er utrolig hvor mange gode ideér de har kommet med. Ofte er gjerne barn og unge mer foroverlente og mer åpne for å ta ansvar i miljøspørsmål enn det mange voksne er, smiler ordføreren.

Ordfører Marianne Borgen var svært imponert over miljøengasjementet hos Ila-elevene. Foto: Christian Boger
Ordfører Marianne Borgen var svært imponert over miljøengasjementet hos Ila-elevene. Foto: Christian Boger

Og det vanket gaver for innsatsen. Ordføreren sørget for at ungene både fikk hvert sitt handlenett i stoff, og en klassefotball med FNs bærekraftmål inngravert for innsatsen.

Og helt til slutt en liten appell fra den oppvoksende generasjon:

— Det lureste vi kan gjøre for å sikre at alle her på jorda får en god framtid er å tenke på miljøet, hilsen hele 5C på Ila skole.

Powered by Labrador CMS