Oslo brann- og redningsetat blir værende i den gamle hovedbrannstasjonen på Arne Garborgs plass  fram til juli 2023. Foto: Oslo brann- og redningsetat
Oslo brann- og redningsetat blir værende i den gamle hovedbrannstasjonen på Arne Garborgs plass fram til juli 2023. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Brannvesenet forblir i dagens hovedbrannstasjon til 2023. Det kan gi problemer for nytt regjeringskvartal

Utflyttingen fra dagens lokaler blir over ett og halvt år forsinket. Det blir ikke en brannstasjon på branntomta i Schweigaards gate likevel.

Publisert

Det har lenge vært uklarhet rundt fremtiden for den planlagte, nye brannstasjonen for Oslo sentrum. Denne ligger i dag på Arne Garborgs plass i tunnelsystemet under regjeringskvartalet.

Siden brannstasjonen måtte ut av dagens lokaler 1. januar 2022, har Oslo brann- og redningsetat vært på jakt etter nye midlertidige lokaler i sentrum. Midlertidige fordi brannvesenet allerede har funnet et permanent tilholdssted fra 2023. Spørsmålet var da hvor brannvesenet skulle holde til etter at de må flytte ut fra regjeringskvartalet og før den nye brannstasjonen står klar.

Trenger ikke flytte likevel

Blant annet har den såkalte busstomta i Schweigaards gate blitt vurdert. Men nå er jakten på nye Oslo-lokaler over. Oslo brann- og redningsetat trenger ikke flytte fra regjeringskvartalet likevel.

Kommunikasjonssjef i Omsorgsbygg, Marte Svenneby, forteller at brannvesenet får bli der de er lengre enn planlagt. Foto: Privat
Kommunikasjonssjef i Omsorgsbygg, Marte Svenneby, forteller at brannvesenet får bli der de er lengre enn planlagt. Foto: Privat

— Dagens hovedbrannstasjon vil fungere som den gjør i dag frem til en ny sentrumsstasjon tar over i sentrum. Det blir med andre ord ingen midlertidighet, sier kommunikasjonssjef i Omsorgsbygg KF, Marte Svenneby, til VårtOslo.

LES OGSÅ: Oslo kommune står uten en ny sentrum brannstasjon fra 2022

Nye stasjoner i 2023

Lokaliseringen av den nye sentrumsstasjonen er foreløpig ikke offentlig. Tidligere har kommunen sett på tomter i Bjørvika og i Schweigaards gate, men ting kan, etter det VårtOslo erfarer, nå tyde på at byråkratene har kommet opp med et tredje og mer sannsynlig alternativ.

— Sentrumsbrannstasjonen skal stå ferdig i 2023, samtidig som vi får en ny hovedbrannstasjon for hele byen på Bryn, understreker Svenneby.

Her, på den såkalte busstomta, vurderte brannvesenet å legge en midlertidig brannstasjon. Det blir ikke noe av. Foto: Vegard Velle
Her, på den såkalte busstomta, vurderte brannvesenet å legge en midlertidig brannstasjon. Det blir ikke noe av. Foto: Vegard Velle

— Jo før de flytter ut, jo bedre

Dermed blir utflyttingen fra dagens lokaler på Arne Garborgs plass over ett og halvt år forsinket i forhold til tidligere planer. Det kan i sin tur skape utfordringer for framdriften til det nye regjeringskvartalet.

— Fristen for når brannvesenet må ut av lokalene har aldri vært eksakte. Men jo før de flytter ut av dagens lokaler jo bedre for oss. Per i dag forholder vi oss til at de blir værende fram til 1. juli 2023, sier kommunikasjonsansvarlig for utbyggingen av regjeringskvartalet hos Statsbygg, Pål Weiby.

Ifølge Oslos brannsjef, Jon Myroldhaug, ønsker brann- og redningsetaten å begrense midlertidige stasjonsløsninger så mye som mulig.

— Vi er best tjent med å bli på hovedbrannstasjonen på Arne Garborgs plass. Det ble gjennomført en nødrehabilitering på dagens hovedbrannstasjonen for noen få år siden som gjør at stasjonen vil fungere fram til 2023, oppgir han.

Powered by Labrador CMS