Organist Sven Åke Svensson er veldig godt fornøyd med kirkens nye Silbermann-orgel. Foto: Christian Boger

Nytt barokkorgel skal skape himmelsk musikk i den svenske Margaretakyrkan

Publisert

Et flunkende nytt orgel i barokkstil får stor oppmerksomhet.

Fra før har Margaretakyrkan på Hammersborg torg et orgel fra romantikken og kanskje byens beste akustikk. Nå har kirken fått på plass en ny og «uslepen» diamant. Et barokkorgel i Silbermann-stil ble nylig innviet i kirken, og menigheten er svært fornøyd med nykommeren.

Den svenske Margaretakyrkan.

— Det er utrolig fint å endelig ha det nye orgelet på plass. Det betyr at vi kan tilby et enda større spenn av konserter og musikk til menigheten og andre, sier den stolte kirkelederen Per Anders Sandgren, til VårtOslo.

Et enormt puslespill

Det nye orgelet er en moderne kopi av Silbermann-orgelet, som ble gjort kjent av den syd-tyske orgelkonstruktøren Gottfried Silbermann. Menigheten har lagt planene for å få orgelet på plass siden 2013, og de to siste årene har byggingen funnet sted i Slovenia, hos orgelbyggeren Tomaz Mocnik. Til Oslo kom orgelet oppdelt i deler på en trailer.

— Orgelet ble først bygget, før det ble montert for testing, og så tatt ned igjen og fraktet hit i biter, forteller organist Sven Åke Svensson.

Det nye orgelet er i ferd med å reise seg i kirkerommet. Foto: Den svenska Kyrkan

Til sammen har konstruktører møysommelig satt sammen 16.000-17.000 biter i kirken på Hammersborg Torg.

— Det har vært en relativt stor jobb å få presset alt inn i våre trange lokaler, men nå som orgelet står ferdig er vi veldig fornøyde med resultatet, sier Svensson.

Stor interesse for orgelet og konserter

Etter bare to uker i bruk har interessen for orgelet og konsertene vært høy.

— Vi merker stor interesse fra folk her i byen, men også musikere og andre musikkinteresserte fra hele landet, forteller Sandgren.

Han kan melde om rundt 150 gjester på hver av «innvielsekonsertene» for det nye orgelet.

Slik ser deler av orgelets intrikate innside ut. Foto: Den Svenske Kyrkan

Kan tilby et større orgelrepertoar

Med det nye Silbermann-orgelet på plass, har kirken nå hele to orgeler. Det betyr at kirken kan tilby et større repertoar under sine arrangementer enn tidligere.

— Det at vi har to forskjellige orgeler av utmerket kvalitet gjør at vi kan gjøre kirken til en enda mer attraktiv konsertarena enn i dag. Dette er noe vi virkelig ser fram til å kunne tilby alle musikkinteresserte, enten de kommer fra Oslo eller utenbys fra, konstaterer organist Svensson.

 

Powered by Labrador CMS