Politimester Hans Sverre Sjøvold vektlegger at politiet ikke kan løse problemet med ungdomskriminalitet alene. Foto: Politidirektoratet / Flickr
– Hører ingensteds hjemme at ti- og tolvåringer reker gatelangs uten at foreldre føler ansvar
Kriminaliteten blant unge i Oslo øker for andre året på rad. 151 unge under 18 år står for nesten 40 prosent av all ungdomskriminaliteten. � Uholdbart at noen få ødelegger for mange, mener byrådsleder Raymond Johansen.
Etter mange år med fall i ungdomskriminaliteten viser tall for 2016 og 2017 en økning i hovedstaden. I fjor sto barn under 18 år for 2795 straffbare forhold. Dette er en økning fra vel 2200 lovbrudd i 2016.
Tallene fra den framlagte SaLTo-rapporten viser at det er noen få ungdommer som gjør seg spesielt bemerket i kriminalitetsstatistikken. 151 unge under 18 år ble registrert som gjengangere. Det vil si at de hadde minst fire straffbare forhold i løpet av ett år. Denne gruppen sto for 37 prosent av alle kriminelle handlinger begått av unge i 2017. 97 prosent av byens unge har ikke vært i politiets søkelys.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) varsler en hardere linje i kampen mot de kriminelle gjengangere. Foto: Arnsten Linstad
— Det er noen få gjengangere som står for en stor del av kriminaliteten. Det hører ingensteds hjemme at ti- og tolvåringer reker gatelangs uten at foreldre føler ansvar, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NRK Østlandssendingen.
Han varsler nå en hardere linje i kampen mot de kriminelle gjengangerne fra byrådets side.
Politimesteren: — Straff ikke alltid den beste løsningen
Byrådsleder Johansen er ikke alene om å være bekymret for utviklingen i ungdomskriminaliteten i hovedstaden. Også politimester Hans Sverre Sjøvold er bekymret. Han mener det nå må satses hardt på forebyggende arbeid for å få bukt med trenden.
— Dette er ikke en jobb for én etat alene. Her må mange bidra i fellesskap for at vi skal lykkes. Straffesporet vil ikke alltid være det beste sporet, understreker han overfor NRK.
Barn og unge under 18 år sto i 2017 bak 6,4 prosent av alle straffbare forhold med kjent gjerningsperson i Oslo kommune. I 2016 var tilsvarende andel 5,8 prosent, i 2015 4,9 prosent.
Det ble i fjor registrert totalt 600 straffbare forhold hvor jenter mellom 10 og 17 år var mistenkt eller siktet. Dette er en dobling på to år.
Guttene ble registrert med 2195 straffbare forhold i 2017, en økning fra 1505 på to år.
526 personer mellom 10 og 14 år ble i fjor registrert som mistenkt i en sak, det vil si omtrent 10 personer i uken. En økning på 15 prosent siden 2016. Jentene ble registrert for omtrent en tredjedel av forholdene.
For unge gjengangere under 18 år økte antallet til 151 personer som til sammen sto for 1046 straffeforhold i 2017. Unge gjengangere var i 2017 involvert i to tredjedeler av anmeldelsene der flere gjerningspersoner var registrert.