Det gjør godt med en varmende badstu etter et isbad. Foto: Christian Boger

De tok seg et isbad og sauna rett ved operaen på påskeaften

Gradestokken krøp så vidt over null både på land og i vannet lørdag ettermiddag. Da var det godt å kunne krype inn i den glohet badstuen utenfor operaen.

Værgudene var så absolutt ikke i det beste humøret påskeaften. Overskyet vær og en temperatur kun få grader over frysepunktet, gjorde lørdagen hustrig og lite forlokkende for de store utendørsopplevelser.

Likevel var det overraskende mange som trosset både kulda på land og kulda i vannet for å delta på "Den store badstudagen" utenfor Havnelageret.

Fra isbad til heftig varme

Det konverseres heftig på flere språk. Både dansker, svensker, finner og nordmenn har funnet veien til Oslos sjøside.

Plutselig braser det i vannflaten, og tre isbadere er på vei fra saunaen og rett ut i et havnebasseng med en temperatur såvidt over frysepunktet. Latter og skrik fyller overflaten, men det går ikke lenge før de modige sjelene igjen er på land og setter kursen for badstuas seksti varmende grader.

— Dette var meget kaldt. Nå skal det bli godt med en tur inn i varmen igjen, smeller det fra danske Gitte.

Et isbad må til mellom badstuøktene. Foto: Christian Boger

Hun får følge av Oslo-mannen Hans Jørgen Hamre.

— Det er jo antydning til is på overflaten litt lengre inn, så det er ingen tvil om at det er kaldt i vannet. Da er det ekstra godt å ha en badstue å trekke inn i etter en lynvisitt i vannet, slår han fast.

Ønsker å etablere helårs badstu på Sørenga

Hamre er en av initiativtagerne til arrangementet og ildsjel bak prosjektet Sørenga badstu og helårsbad. Han jobber for å få etablert en helårsbadstue på Sørenga. Flåten med badstua på 5x5 meter er allerede konstruert og klar, og nå venter man bare på en tillatelse fra bymiljøetaten for å få lov til å etablere seg.

— Det er allerede satt av plass til kommunal badeplass på Sørenga, og det er her vi håper å kunne etablere oss. Nå venter vi bare på å få godkjent søknaden vår av bymiljøetaten, forteller han.

Han håper at en fast plassering av flåten vil kunne skape et helårstilbud for dem som ønsker seg en flytende badstue i hovedstaden.

Stor interesse for prosjektet

— Vi håper virkelig at disse planene kan bli realisert, og vi har opplevd en veldig stor interesse for planene våre. Ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt har dette skapt nysgjerrighet fra mange reiselivsmedier, sier han.

Den flytende badstua entusiastene håper å få permanent plassert på Sørenga. Foto: Christian Boger

Saunaentusiasten viser til Danmark når det gjelder hvor populært et slikt tilbud kan bli. I Århus, en by som kanskje ikke først og fremst er kjent for sitt yrende badeliv, har et lignende initiativ i dag fire badstuer gående nesten døgnet rundt. Det er et slikt tilbud, men i mindre skala, man nå ønsker seg på Sørenga.

— Vi har en god dialog med kommunen, og håper at dette kan bli en realitet i løpet av ikke alt for lang tid.

Powered by Labrador CMS