Zoe Aurora Gnoutou Schjørlien er nestleder i elevrådet ved Hasle barneskole. Hun ble lei seg da hun hørte Tore vaktmester måtte slutte. Foto: Vegard Velle
Zoe Aurora Gnoutou Schjørlien er nestleder i elevrådet ved Hasle barneskole. Hun ble lei seg da hun hørte Tore vaktmester måtte slutte. Foto: Vegard Velle

Vaktmesterne i osloskolene skiftes ut, skole for skole

Publisert

Plutselig en dag fikk Aurora (11) beskjed om at en av hennes favorittpersoner på skolen, vaktmester Tore, skulle byttes ut med en vaktmestertjeneste. Hva skjer med vaktmesterne i osloskolen?

I det stille har Utdanningsetaten i Oslo gitt beskjed om at vaktmesterne i samtlige osloskoler gradvis skal byttes ut og tas over av et privat vaktmesterfirma. Hver gang en ny skole bygges, en skole ombygges eller en vaktmester slutter eller pensjonerer seg, tar vaktmesterfirmaet over jobben.

Hasle skole
Hasle skole

Drikker brødskive med salami
– Tore er snill. Han sier hei og spør hvordan vi barna har det. Når vi trenger hjelp, kommer han nesten med en gang, sier Zoe Aurora Gnoutou Schjørlien, i 6. klasse og nestleder i elevrådet ved Hasle barneskole i bydel Grünerløkka.

Hun ble trist da hun fikk høre i elevrådet at vaktmesteren skulle byttes ut med et vaktmesterbyrå. – Tore sier, nå skal jeg drikke brødskive med salami og spise kaffe. Når vi sier at det går ikke, så svarer han, joda, jeg putter bare skiva i blenderen.

Aurora har sett Tore henge opp gardiner på kort tid. Og når ovnene trengs å reguleres opp eller ned, er han kjapt på pletten. I tillegg har hun fått med seg at han bærer inn frukt og melk i tunge esker fra lastebilen utenfor.

67 bygg har fått ambulerende vaktmester
Beslutningen om privatiseringen ble fattet av det forrige bystyret i 2011 og settes nå ut i livet, opplyser kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten, Trine Synøve Lie Larsen. En oversikt fra Undervisningsbygg, som er ansvarlige for vaktmestertjenestene, viser at i alt 67 skoler og kulturbygg i dag er omfattet av ordningen med «ambulerende» vaktmestere.

Kompliserte tekniske anlegg
Kanskje var det nødt til å gå den veien, all den tiden de tekniske anleggene ved skolene blir stadig mer avanserte.

— Årsaken til at vi har inngått en slik avtale er at dagens moderne skoler har såpass kompliserte tekniske anlegg, at det var nødvendig å hente inn ekstern kompetanse til det daglige vedlikeholdet, sier kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg, Marit Thorsen.

Vaktmesterne burde fått opplæring
Dette har Tore Skogheim, vaktmesteren ved Hasle skole, et blandet forhold til. Han er enig i at oppgavene til vaktmesterne har endret seg, men mener også at dagens vaktmestere kunne håndtert dagens bygg.

Tore Skogheim, vaktmester ved Hasle skole.
Tore Skogheim, vaktmester ved Hasle skole.

– Vaktmesterjobben er blitt en annen. Det handler ikke lenger så mye om å plukke søppel og passe på fyren. Men vi kunne fint gjort det som må gjøres. Problemet er at arbeidsgiveren ikke har tatt ansvaret for kursing og opplæring av dagens vaktmestere, sier han.

Reparerer ikke ødelagte briller og akebrett
Skogheim er redd for at de usynlige oppgavene, de som ikke er nevnt i kontrakten med vaktmesterfirmaet, vil bli stående ugjorte. Som det å reparere et ødelagt akebrett, fikse en sykkel eller rette opp et barns istykkerslåtte briller.

– De moderne vaktmesterne har ikke tid til å drive med slike ting, sier han.

Etter 17 år ved Hasle skole, går Skogheim nå i stedet til en jobb i Bane NOR. Der skal han holde oppsyn med jernbanestasjoner og plattformer. 20. februar er siste arbeidsdag.

– Jeg tok jobben som vaktmester fordi den var bra og jeg trivdes. Hadde vi fått opplæring av Utdanningsetaten, er det godt mulig jeg ville fortsatt.

Alle vaktmesterne skal byttes ut
Utdanningetaten mener på sin side at de gir opplæring og peker på flere tiltak for å sikre vaktmesternes kompetanse. Kommunikasjonsdirektør Trien Lie Larsen nevner et byggdrifterkurs som ble satt i gang høsten 2016. Kurset har et omfang på 90 timer, og de som deltar her kan melde seg til fagprøve i det nye byggdrifterfaget.

— Erfarne vaktmestre ble oppfordret til å søke om plass på kurset. Totalt ni vaktmestre fra osloskolen fikk plass på kurset som startet opp i november 2016, opplyser Larsen.

Ifølge Larsen organiserer Utdanningsetaten og Undervisningsbygg også en rekke kurs som gir vaktmesterne faglig ajourføring innen relevante fagområder.

— Arbeidstakerorganisasjonene har blitt kontaktet for å gi innspill til relevante kurstemaer, sier kommunikasjonsdirektøren.

Fagforbundet er mot utskiftingen
Arbeidstakerorganisasjonen som organiserer vaktmesterne i osloskolen, Fagforbundet, er uenige i at vaktmestertjenesten skal privatiseres.

– Dette er ikke noe vi synes noe særlig om, for å si det mildt, sier Anita Gulldal, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i utdanningsetaten.

Hun henviser til den siste Questback-undersøkelsen som viser stor grad av tilfredshet med vaktmesterne. Hun trekker også frem erfaringene fra Bergen, hvor kommunen måtte ta tilbake driften av vaktmestertjenesten.

Jobber politisk opp mot byrådet
– Skolenes vaktmestere gjør en god jobb. I tillegg er de en viktig miljøfaktor i forhold til elevene. I mange barns liv er han den eneste mannen (det er kun tre kvinnelige vaktmestere i Oslo) de har kontakt med i løpet av dagen.

Fagforbundet jobber nå opp mot byrådet for å få dem til å reversere beslutningen om å privatisere vaktmesterne. Kontrakten med Neas, vaktmesterfirmaet som har fått ansvaret for osloskolene, går ut i april 2018.

– Vi håper oppdraget går tilbake til kommunen, sier Gulldal.

 

De 67 skolene, kulturskolene og idrettshallene som ikke lenger har sin egen vaktmester (i alfabetisk rekkefølge)

Bekkelaget skole, Berg skole, Bjerke videregående skole, Bjørndal skole, Bjørnsletta flerbrukshall, Bjørnsletta skole, Bjøråsen H42, Blindernveien skole, Disen skole, Edvard Munch videregående skole, Eikelund videregående skole, Ekeberg flerbrukshall, Fagerborg skole, Fernanda Nissen skole, Fossum Skole, Frydenberg Idrettshall, Grefsen flerbrukshall, Groruddalen ressurs, Haugenstua idrettshall, Haugenstua skole, Haugenstua skoles barnehage, Haugerudhallen, Hersleb videregående skole, Hovseter idrettshall, Høyenhall skole, Høyenhallen, Ila skole, Kastellet idrettshall, Kirkeveien videregående skole, Kringsjå skole, Lilleborg skole, Linderud bad, Linderudhallen, Ljan skole, Lutvann skole, Majorstuen skole, Maridalen skole, Marienlyst flerbrukshall, Marienlyst skole, Munkerud skole, Nedre Bekkelaget skole, Nordseter skole, Osterhaus gate skole, Refstad skole, Ris Skole, Romsås Idrettshall, Rosenholm skole, Ruseløkka skole, Rødtvet skole, Sandåsveien barnehage, Sinsen skole, Skøyen idrettshall, Smestad skole, Sogn bad, Sogn videregående skole, Sterling Sportsklubben, Svendstuen skole, Teglverket idrettshall, Teglverket skole, Tokerud skole, Trosterud skole, Tusentrippen barnehage, Vahl skole, Veitvet kulturhus, Øraker skole, Ørakerhallen

Powered by Labrador CMS