Asbjørn Rønning og Anne Olaisen i kulturetaten er oppgitt over skadeverket på ruinene etter St. Hallvardskatedralen. Foto: Christian Boger
Ekstra påskevakthold i ruinparken i Gamlebyen. Kommunen vil stanse hærverk og bålbrenning
Etter påske kommer mer formelle sikringstiltak på plass i ruinparken. Men både innleide vektere og kulturetatens egne folk vil holde ett ekstra øye med ruinparken etter den siste tids bålbrenning og hærverk.
De siste dagene har VårtOslo publisert flere saker knyttet til hærverk og bålbrenning i ruinene etter St. Hallvardskatedralen i Gamlebyen. Her skal tilreisende romfolk ha tatt seg til rette, og gjort opp bål og flyttet på steiner i ruinene. Nå igangsetterOslo kommunes kulturetat flere tiltak for å komme hærverket til livs.
— - Vi har en driftstekniker som bor i Gamlebyen som skal ta ekstra runder her påsken. Vi har også hyret inn et vaktselskap som skal se til området, skriver avdelingsdirektør i kulturetaten, Stian Pettersen, i en pressemelding.
Fakta om Minneparken:
Minneparken, på folkemunne kjent som Ruinparken, er en park i tilknytning til Oslo torg i Gamlebyen i Oslo. Parken inneholder ruinene av Oslos første domkirke: Hallvardskatedralen, Olavsklosteret og Korskirken.
Minneparken ble innskrenket i samband med utvidelse av Bispegatas østre forlenging mot slutten av 1930-tallet/begynnelsen av 1960-tallet, da det ble lagt betonglokk over søndre del av Hallvardskatedralen. Olavsklosteret er i dag under ruinrestaurering ved Riksantikvaren.
Tiltakene etaten nå setter i gang er ment å skulle ha en forebyggende effekt gjennom påskehøytiden.
Annonse
— Utover disse umiddelbare tiltakene, setter vi straks over påske i gang med mer formelle tiltak. Som blant annet skilting og et tettere samarbeid med andre etater og organisasjoner i nærområdet, sier Stian Pettersen.
I tillegg til en tettere dialog med St. Halvardshjemmet og bymiljøetaten, vil det bli skiltet tydelig at grilling ikke er lov på middealderruinene. Hærverket som har foregått i Minneparken er politianmeldt. Stian Pettersen håper oppmerksomheten saken har fått, gjør at publikum også varsler om problemet.
— Kulturetaten ønsker fortløpende å bli gjort oppmerksom på problemer, men direkte ulovligheter må følges opp av politiet, understreker avdelingsdirektøren.
Kulturetaten er klare på at de framover ønsker en god dialog med alle i lokalmiljøet rundt ruinparken om hvordan de best kan ivareta kulturminnene.
— Vi ønsker en god dialog med involverte parter. Dette kan i seg selv være forebyggende i fremtiden.
Pettersen har derimot ikke noen tro på at det kan være mulig å få politiet til å patruljere i parken.
— Vi regner ikke med at politiet vil patruljere Minneparken, men vi håper at anmeldelsen gjør at de kanskje tar en ekstra titt over muren når de er forbi, sier han.