Sjetteklassingene Anton Olivier (t.v), Albert Opdahl og Axel Magnus Stelander fikk lørdag æren av å være "turistguider" i Frognerparken for én dag. Foto: Christian Boger

150-årsfesten for Gustav Vigeland gikk av stabelen med sjetteklassinger som turistguider og storslått teaterforestilling

Jubileumsfesten for Gustav Vigeland ble feiret med forestillingen "Lyden av Vigeland" og barneguider.

I år er det 150 år siden mannen bak Frognerparken, Gustav Vigeland, ble født. Anledningen har Vigelandsmuseet brukt til å forsøke å skape liv og røre, både om seg selv og skulpturmesteren. Lørdag ble det hele kronet med en storstilt jubileumsfest.

Her kunne publikum ta del i både gamle skulpturteknikker og skape sine egne leireskulpturer. Blant de yngste valgte vel 250 deltakere å ta del i det vel 500 meter lange "Sinnataggenløpet". Og de som holdt ut helt til slutt, kunne ta overvære en storslagen jubileumsforestilling i samvær med Kringkastingsorkesteret og flere av våre mest kjente skuespillere.

Sjetteklassinger som guider

— Vil du være med å leke?

Plutselig havner en ball i favnen på VårtOslos journalist.

— Hva er din favorittskulptur i parken?

Guttungene gir seg ikke og journalisten må bare innrømme at han egentlig ikke har noen favorittskulptur. De unge og håpefulle gir seg likevel ikke.

Er det jubileum, må kaka være på plass. Lørdag serverte prosjektleder for Vigelandsjubileet, Guri Skuggen, villig kake til de frammøtte i Frognerparken. Foto: Christian Boger

— Nå skal du få høre litt om Vigeland og skulpturene, fortsetter de.

De tre guttene, viser det seg, er en del av et samarbeid mellom Vigelandsmuseet og Skøyen skole. I tre uker har de fått et inngående kurs i Vigelands kunst og virke, og i dag er de invitert til å øse av sin kunnskap for utenlandske turister og andre besøkende til parken.

Barna er lærere

— Det har vært utrolig gøy å lære om Vigeland og kunsten hans, og turistene er veldig med når vi spør om de vil være med på en lek, forteller en av formidlerne, Anton Olivier (11) til VårtOslo.

Sammen med resten av klassen, har det blitt blitt mye Vigeland for Anton de siste ukene.

Vel 250 barn i alle aldre deltok i årets utgave av "Sinnataggenløpet". Foto: Christian Boger

– Vi forsøker å fortelle om kunsten i parken på vår måte, og det tror jeg de fleste synes er veldig morsomt. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger så langt, forteller en stolt Albert Opdahl (12).

— Unge formidlertalenter

Bak ideen om å engasjere de unge guidene står formidler ved Vigelandsmuseet, Liga Olsen. Hun er utrolig godt fornøyd med hva sjetteklassingene har lært seg i løpet av de tre ukene prosjektet har pågått.

— Jeg har lenge hatt en idé om å få barn og unge mer med på det å formidle kunst. Når vi ser hva de har fått ut av prosjektet og hvilken innlevelse de har, blir jeg bare kjempeimponert, sier Olsen.

Hun er, ikke minst, imponert over kreativiteten ungene selv viser ved formidlingen av Vigelands kunst.

— Alt du ser her i dag har de funnet på selv.

Gammeldags radioteater

Vel ferdig med både kunstformidlingen, er det duket for radioteater på den gamle måten, i friluft bak Monolitten. I forestillingen "Lyden av Vigeland" blir publikum tatt med på en reise gjennom Frogerparkens historie sammen med Kringkastingsorkesteret og skuespillerne Mads Ousdal, Nils Ole Oftebro og Charlotte Frogner.

Jubileumsforestillingen "Lyden av Vigeland" blir sendt både som radioteater og på tv i løpet av høsten. Foto: Christian Boger

— Vi er utrolig godt fornøyd med hvor mange mennesker som fikk med seg jubileumsdagen. På festforestilingen med Kringkastingsorkesteret regner vi med at rundt 1300 mennesker var til stedet. I løpet av dagen totalt var besøkstallet mye høyere, sier kommunikasjonsrådgiver ved Vigelandsmuseet, Unni Irmelin Kvam.

Lørdagens forestilling ble tatt opp både av radio og tv og vil bli sendt i NRK Radioteateret og på TV i løpet av høsten.

Powered by Labrador CMS