Majorstua skole til venstre. Her slipper skolebarn og naboer å få et høyhus på 14 etasjer. Foto: Hana Alm
Majorstua skole til venstre. Her slipper skolebarn og naboer å få et høyhus på 14 etasjer. Foto: Hana Alm

Gla'dag for beboere på Majorstuen. Bystyret sier nei til høyhus på Fonteneplassen

Publisert

En enstemmig byutviklingskomité sa i forrige uke nei til bygging av høyhus på Fonteneplassen på Majorstuen. Men på nabotomta bygges trolig høyblokk.

OBOS og Veidekke ønsker å bygge et 14 etasjers høyhus på Fonteneplassen på Majorstuen. Planene har skapt harme i nærmiljøet, og naboene har lenge kjempet imot. Onsdag vedtok en enstemmig byutviklingskomité i bystyret å si nei til høyhus på tomta.

— Komiteen gikk enstemmig mot byrådets ønske om å bygge høyhus på Fonteneplassen. Planforslaget for øvrig fikk tilslutning fra komiteen, forteller komitémedlem Pia Farstad von Hall til VårtOslo.

Naboer: — En gledens dag

I sameiene i boligkvartalet Colosseum Park gleder de seg over at byutviklingskomiteen skrinlegger prosjektet på Fonteneplassen.

Hana Alm. Foto: Privat
Hana Alm. Foto: Privat

— Vi er kjempeglade for at høyhuset ikke blir bygget. Det er en foreløpig kjempeseier at tårnet på Fonteneplassen ikke blir noe av, sier Hana Alm, styremedlem i sameiet Colosseum Park syd 1 til VårtOslo.

Likevel våger ikke naboene helt å legge motstanden mot prosjektet på is.

Men kampen fortsetter

—  Vi spretter ikke champagnekorkene ennå. Fremdeles forsøker Veidekke å bygge høyhus i det gamle Nordea-bygget rett ved siden av, i Middelthunsgate 17, sier hun.

Også styrekollega i sameiet, Johannes Sjøflot, forteller om en hard kamp mot sterke interesser.

— Det er sterke interesser vi sloss mot her, men vi har allerede oppnådd mye, sier han.

Ønsker skole framfor høyhus

I stedet for høyhus på den gamle Nordea-tomten, mener naboer og foreldre ved Majorstuen skole at de gamle banklokalene benyttes til klasserom. Dette for å avhjelpe den akutte mangelen på skoleplasser i nærmiljøet.

Kjersti Austdal. Foto: Sandra Aslaksen
Kjersti Austdal. Foto: Sandra Aslaksen

— Et skoletilbud i Middelthunsgate 17 vil komme hele byen til gode. Majorstuen skole er allerede i dag en sentrumsskole med elever fra nesten alle Oslos bydeler, sier leder i skolens foreldrearbeidsutvalg, Kjersti Austdal.

Foreldrene og FAU har opprettet en egen underskriftskampanje for å få oppslutning om ønsket om klasserom i det gamle bankbygget. 

Store deler av prosjektet godtatt

Utbyggingsprosjektet i Middelthunsgate, på østsiden av Frognerparken, inkluderer Nordeas gamle hovedkontor i Middelthuns gate 17. Her ønsker Veidekke og OBOS fortsatt et høyhus på toppen av det gamle bygget. I tillegg kommer det litt slitte bygget i Middelthunsgate 15.

Den enstemmige avgjørelsen i byutviklingskomiteen betyr ikke at utbyggingsplanene i Middelthunsgate 15 og 17 legges på is. Selv om det ikke blir noe av høyhuset på Fonteneplassen, gikk komiteen inn for de øvrige planene i prosjektet. Utbyggerne har tidligere uttalt at de ønsker å fortsette med disse planene, selv om høyhuset skulle bli nedstemt.

Motstand mot eget byråd

Forrige ukes vedtak betyr at bystyregruppene både hos MdG, Arbeiderpartiet og SV går i mot innstillingen fra eget byråd om å bygge på Fonteneplassen.

Gruppeleder i MdG, Harald Nissen, understreker at det viktigste for han og bystyregruppa i denne saken har vært hensynet til elevene ved Majorstuen skole. I tillegg viser han til at alle fagetater er negative til utbyggingsplanene slik de framstår i dag.

Saken blir endelig avgjort i bystyrets møte 20. desember.

Det har etter avgjørelsen ikke vært mulig å få noen kommentarer fra utbyggerne når det gjelder prosjektets framtid.

VårtOslo har prøvd flere ganger å få kontakt med utbyggerne uten å lykkes.

Powered by Labrador CMS