Mandag holdt oslopolitiet stor trafikkontroll ved fire osloskoler i forbindelse med skolestarten. Her fra kontrollen ved Ila skole i Waldemar Thranes gate. Foto: Christian Boger
Mandag holdt oslopolitiet stor trafikkontroll ved fire osloskoler i forbindelse med skolestarten. Her fra kontrollen ved Ila skole i Waldemar Thranes gate. Foto: Christian Boger

Skolestart: 17 bilførere tatt for ulovlig bruk av mobiltelefon ved Ila skole

Mens elevene vandrer glade og ubekymrede på vei til første skoledag, sitter bilsjåfører og fikler med telefonen bak rattet. Politiet med storkontroll i dag.

Publisert

Det er mandag morgen og morgentrafikken dundrer gjennom Waldemar Thranes gate. Samtidig er det skolestart denne morgenen, og flere hundre elever er på vei til årets første skoledag på Ila skole. Mange av disse må krysse den sterkt trafikkerte gata for å komme seg på skolen.

— Mobilbruk blant sjåfører er et tiltagende problem i oslotrafikken. Det er veldig viktig å ha både øye og ører rettet mot trafikken, og her kan det fort skje et uhell med elever på vei til skolen, sier politioverbetjent i Oslo politidistriktFinn Erik Grønli.

Mandag morgen gjennomfører Grønli og hans kolleger i oslopolitiets trafikkorps "Aksjon Skolestart", ved fire osloskoler. I tillegg til aksjonen ved Ila skole er det aksjoner ved Ruseløkka skole, Bolteløkka skole og Møllergata skole.

Politioverbetjent Finn Erik Grønli er svært bekymret over utviklingen når det gjelder antallet sjåfører som tas for bruk av mobiltelefon i oslotrafikken. Foto: Christian Boger
Politioverbetjent Finn Erik Grønli er svært bekymret over utviklingen når det gjelder antallet sjåfører som tas for bruk av mobiltelefon i oslotrafikken. Foto: Christian Boger

Mobilbruk den største synderen

— Under disse aksjonene kommer vi over flere og flere som bruker mobil mens de kjører bil. Det virker som om veldig mange bilister ikke bryr seg om at det er forbud mot å bruke håndholdt mobiltelefon når man ferdes i trafikken, sier politioverbetjenten.

Tendensen fra de siste årene viser å gjøre seg gjeldende også i år. I løpet av de vel 90 minuttene politiet står i Waldemar Thranes gate blir hele 17 bilister ilagt forenklet forelegg for å bruke håndholdt mobiltelefon mens de kjørte.

I alt blir 81 bilførere kontrollert av politiet mandag formiddag. To stykker får i tillegg gebyr for ikke å ha brukt bilbelte. To andre får gebyr for ikke å ha med seg førerkort.

Lite begeistret for mobilbruken

— I dag har folk nesten hele livet sitt på mobilen. Både kontakter og underholdningstjenester er basert på telefonen. Når en bilfører bruker telefonen, og gjerne også tilhørende ørepropper, blir oppmerksomheten og årvåkenheten i trafikken svært redusert. Dette er trafikkfarlig, ikke minst i nærheten av skoler hvor du ofte opplever at barn plutselig skaper farlig trafikksituasjoner, forteller Grønli.

Grønli og kollegene i trafikkorpset håper et nytt forslag om prikkbelastning på førerkortet ved mobilbruk blir vedtatt, slik at flere respekterer mobilforbudet.

Heldigvis går antallet barn som rammes i trafikken ned. Forhåpentlig hjelper trafikkontrollene. Foto: Christian Boger
Heldigvis går antallet barn som rammes i trafikken ned. Forhåpentlig hjelper trafikkontrollene. Foto: Christian Boger

Ber de voksne være gode rollemodeller i trafikken

Tidligere aksjoner rundt skolestart har vist hvor viktig det er at politiet er til stede når elevene våkner fra sommerdvalen. De unge håpefulle, og da særlig de yngste, er ikke vant til å ferdes i trafikken. Derfor mener politiet det er svært viktig at de voksne går foran med et godt eksempel.

— Barn er gjerne svært impulsive og har liten erfaring med å ferdes i trafikken. Det skal ikke mer til enn at de ser en kamerat på andre siden av veien før de kan finne på å fyke ut i veibanen. Derfor er det svært viktig at vi som voksenpersoner er gode rollemodeller og hjelper ungene til å få en god trafikkforståelse, sier den erfarne politimannen.

Færre blir rammet på skoleveien

I Oslo føler han at budskapet de kommer med under aksjonen blir godt mottatt av publikum.

— Vi får stort sett bare positive tilbakemeldinger på vår tilstedeværelse rundt skolene ved skolestart. De aller fleste synes det er bra at vi er her. Selv de vi stopper for overtredelser tar det hele med et smil og lover å forbedre seg til neste gang, smiler Grønli.

En ny oversikt fra Transportøkonomisk institutt viser en reduksjon av ulykker på skoleveiene landet rundt med 70 prosent i løpet av de ti siste årene. Politiets aksjoner har forhåpentligvis en forebyggende effekt. I 2007 ble 331 barn skadd eller drept på vei til eller fra skolen. I 2016 var tallet redusert til 94. Av disse ble to drept, 11 hardt skadd og 81 lettere skadd.

Powered by Labrador CMS