Helsebyråd Tone Televik Dahl starter et prøveprosjekt med gratis prevensjon til ungdom under 16 år. Ungdomspolitikerne Mina Jørgensen Bergum (t.v), Rauand Ismail og Tuva Øverås er svært glade for initiativet fra byråden. Foto: Christian Boger

Kondomer, p-stav eller p-piller? Nå får Oslo-ungdom under 16 tilbud om gratis prevensjon

Norske tenåringer er tidligst ute i verden med å ha samleie. – Gratis prevensjon er viktig for å kunne ta vare på seksualhelsen blant de yngste, sier leder i Oslo AUF, Tuva Øverås.

Publisert

Hvem har ikke vært i ungdomsskolealder og fantasert om å debutere seksuelt med drømmejenta eller drømmegutten. Statistikk viser at norske tenåringer er noen av de som er tidligst ute når det gjelder å bryte barrièrer i sexlivet.

Sammen med våre nordiske naboer og ungdom i Portugal og Bulgaria, er norske tenåringer tidligst ute i verden med å ha samleie.

Fakta: Helsestasjon for ungdom

Alle ungdommer i Oslo mellom 12 og 24 år kan bruke helsestasjonene. Tjenestene er gratis. Du kan selv velge hvilken helsestasjon for ungdom du har lyst til å bruke. Her kan du få hjelp til:

  • Tester for kjønnssykdommer eller graviditet
  • Gynekologiske undersøkelser
  • Veiledning i bruk av prevensjon og uønsket graviditet
  • Henvisning til abort
  • Rådgivning ved spiseforstyrrelser, problemer hjemme eller rusproblemer

Gratis prevensjon til de under 16

Fram til nå har tilbudet om seksualopplæring for ungdommer under 16 vært begrenset til hva de lærer på skolen og av venner og familie. Nå vil byrådet, etter forslag fra sine respektive ungdomspartier, komme de yngste i møte med råd og hjelp.

Nå kan helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) presentere en prøveordning med gratis prevensjon til ungdom under 16 år. Prosjektet rulles ut i samtlige bydeler og har en kostnadsramme på 250.000 kroner.

— Dette er en viktig milepæl for å kunne ta bedre vare på seksualhelsen blant de yngste. Dette er noe vi i ungdomspartiene har foreslått en rekke ganger. Det føles veldig godt å endelig bli hørt, sier leder i Oslo AUF, Tuva Øverås, til VårtOslo.

Snakker ikke med foreldre om sex

Øverås og hennes ungdomspolitiske kolleger har lenge vært opptatt av at også de yngste i byen skal ha en mulighet til å kunne ta vare på sin egen seksualhelse, på lik linje med ungdom over 16, som allerede har tilbud om gratis prevensjon på helsestasjonen.

På helsestasjonen kan ungdom søke hjelp og råd uten at noen andre får vite om det. For mange er terskelen mye lavere for å oppsøke helsepersonell om slike ting enn sine egne foreldrene. For mange ungdommer er seksuallivet kanskje det vanskeligste å snakke om, sier Mina Jørgensen Bergum i Oslo Sosialistisk Ungdom.

Byråden: — Viktig med medbestemmelse

Det var en synlig stolt helsebyråd som presenterte den nye prøveordningen på Helsestasjon for ungdom på Grünerløkka. Hun har stor tro på at den nye prøveordningen vil være et kjærkommet tilbud.

— En av tre debuterer seksuelt før de er blitt 16. Det er veldig viktig at også de yngste kan ha medbestemmelse over sin egen seksualhelse. Er du under 16 år og har sex, er det en fordel å kunne snakke med helsepersonell om dette og finne riktig form for beskyttelse. I så ung alder er man ekstra sårbar for ikke-planlagt graviditet, sier Tellevik Dahl.

Byråd Tone Tellevik Dahl, helsesøster ved helsestasjon for unge på Grünerløkka, Birgitte Oveland, og bydelsoverlege i bydel Grünerløkka, Finn Bovim, håper ungdom vil benytte seg av byrådets nye prøveordning. Foto: Christian Boger

Byråden tror tilbudet også vil kunne være viktig i kampen for å avdekke seksuelle overgrep og avvikende seksuell atferd blant byens tenåringer.

— Før du får tilbud om gratis prevensjon, må du ha en samtale med helsesøster. Her håper og tror jeg at vi kan være med på å avdekke eventuelle overgrep og annen uønsket atferd brukerne opplever, sier byråd Tellevik Dahl.

Håper tilbudet vil bli populært

Med et slikt tilbud på plass i alle bydeler, er det nå opp til ungdommen selv å benytte seg av det.

— Jeg håper tilbudet blir tatt godt imot og blir benyttet av ungdommene. Vi vet at sex er et tema mange synes det er vanskelig å snakke om, men her skal ungdommen vite at de er velkomne og at de forblir anonyme, slår helsebyråden fast.

Prøveprosjektet vil vare fram til de bevilgede 250.000 er brukt opp. Etter dette vil byråden foreta en gjennomgang av prosjektet for å se på veien videre.

Powered by Labrador CMS