Mandag måtte Oslo brann-og redningsetat slokke brann i to elsparkesykler som stod til innendørs lading i en bygård i Osterhaugs gate. Foto: Oslo brann- og redningsetat
Mandag måtte Oslo brann-og redningsetat slokke brann i to elsparkesykler som stod til innendørs lading i en bygård i Osterhaugs gate. Foto: Oslo brann- og redningsetat

To elsparkesykler tok fyr under lading innendørs. — Rein flaks at ingen kom til skade

To elsparkesykler som ble ladet innendørs i Osterhaugs gate tok fyr mandag. � Personer i gata tar oss imot og kan fortelle at de har sett flammer og hørt flere smell fra leiligheten, forteller brannvesenet.

Publisert

— Unngå å lade disse syklene innendørs, er oppfordringen fra Oslo brann- og redningsetat.

Mandag rykket mannskaper fra etaten ut til melding om røyk fra en bygård i Osterhaugs gate. Etter at røykdykkere hadde gjennomsøkt den aktuelle adressen, viste røyken seg å komme fra to elsparkesykler som hadde stått til lading innendørs.

Minst en av elsparkesyklene er "powered by Segway", ser det ut som på et av bildene (lengre ned i saken). Flere detaljer om for eksempel modell er ikke opplyst om fra brannvesenets side.

Møtt av røyk

— I det vi runder hjørnet ser vi røyk fra flere vinduer på loftet i en eldre bygård. Flere personer i gata tar oss imot og kan fortelle at de har sett flammer og hørt flere smell fra leiligheten, forteller utrykningsleder Jørgen Lie i Oslo brann- og redningsetat til etatens Facebook-side.

Han forteller videre at røykdykkere raskt tok seg inn i trappeløpet i bygården. Der fant de en ulmende og rykende elsparkesykkel ved inngangspartiet.

— I det de tar den med seg ut, begynner batteriet på sykkelen å brenne, på en slik måte at det nærmest oppleves som fyrverkeri, forteller utrykningslederen.

Finner nok en brennende sykkel

I bakgården gjør brannmannskapene klart med slangeutlegg, for å slukke og kjøle batteriet. Samtidig sendes røykdykkere inn i leiligheten for å søke etter folk og få kontroll på omfanget av brannen.

De finner etterhvert nok en elsparkesykkel hvor batteriet har tatt fyr. Denne brant ikke like heftig, men ble også tatt med ut for å kjøles ned.

Slik så en av elsparkesyklene ut etter brannen mandag. Foto: Oslo brann- og redningsetat
Slik så en av elsparkesyklene ut etter brannen mandag. Foto: Oslo brann- og redningsetat

— Når røyk og pulver er luftet ut, viser det seg at brannen ikke har gått inn i konstruksjonen. Likevel kan man tydelig se sot og svimerker på tak, vegg og gulv. Flere meter unna der brannen startet, kan man se hvordan batteriet har spydd ut brennende plast og batterideler i leiligheten. At disse delene ikke startet nye branner, og at ingen kom til skade, er bare rein flaks, forteller Lie.

Advarer mot innendørs lading

Etter mandagens to sykkelbranner, som ble oppdaget takket være et fungerende brannvarslingsanlegg og innsats fra beboere for å begrense brannen før brannvesenet kom fram, går etaten nå ut med en advarsel mot å lade slike elsparkesykler innendørs.

— Hadde dette skjedd i en leilighet uten brannvarslingsanlegg, og på nattestid, ville vi nok stått ovenfor et helt annet og langt mer alvorlig scenario, skriver etaten på sin egen Facebook-side.

Oppfordringen fra hovedstadens brannmannskaper er dermed klar:

  • Unngå lading innendørs
  • Vær alltid tilstede
  • Ikke lad om natten
Powered by Labrador CMS