Det skriver Illustrert Vitenskap. Kjempestjernen Betelgeuse, eller Alfa Orionis, har hele 1000 ganger større omkrets enn solen! Hvis den var plassert i midten av vårt solsystem hadde Betelgeuse nådd ut forbi Jupiters bane.
Blant annet derfor lyser den sterkere enn de fleste stjerner.
Nymåne
I astronomisk terminologi er nymåne den månefasen som inntreffer når månen, i sin månedlige bevegelse i banen rundt jorda, ligger mellom jorda og sola, og sett fra jorda er månen derfor i konjunksjon med sola.
På denne tiden er den mørke (ubelyste) delen av månen vendt nesten rett mot jorda, slik at månen ikke er synlig for det blotte øye. (Kilde: Wikipedia)
At månelyset ikke blender himmelen gjør det lettere å få øye på ting i verdensrommet, som for eksempel Betelgeuse.
Betelgeuse befinner seg i stjernebildet Orion. Akkurat som andre røde supergiganter har den brukt opp hydrogenet i kjernen sin, og den vil derfor snart brenne ut.
Den røde kjempen kan eksplodere i kveld eller om tusenvis av år. Eksplosjonen starter med et innledende lysglimt og vil deretter tilta i lysstyrke ukene som følger. Det kraftige lyset fra den døde stjernen vil bli på himmelen i månedsvis.
Jakt på Oslos nattehimmel
Annonse
I natt vil det være nymåne og dermed en kjempeanledning, for astronomiinteresserte og andre Oslo-borgere, til å gå ut og få et glimt av superstjernen på nattehimmelen over hovedstaden.
Vil du forsøke å få øye på stjernen er det viktig å komme seg opp i høyden. Steder som Ekeberg, Kjølberg ved Hasle kirke eller Frognerseteren kan være gode utkikkspunkter.
Skulle interessen for å gå ut og jakte på kjempestjernen være skapt kan derimot været, som vanlig, by på utfordringer. Værvarselet fra Meteorologisk institutt melder om overskyet og nedbør som følge av regn eller snø. Dette kan vanskeliggjøre jakten på den røde giganten.
Samarbeider værgudene kan Betelgeuse i utgangspunktet ses med det blotte øye, men stjernens rødlige farge er lettest å se hvis du bruker en håndkikkert eller et teleskop.
10 millioner år gammel stjerne
Alderen til stjernen har blitt estimert til å være 10 millioner år. Det vil si at stjernen har utviklet seg svært raskt etter naturens målestokk.
Etter å ha blitt kastet ut fra sitt fødested i Orion OB1-forbindelsen, som inkluderer stjernene i Orions belte, har denne røde rømlingen blitt observert i bevegelse gjennom det interstellare materiet med en hastighet på 30 kilometer per sekund.
Fra gul til rød kjempe?
Betelgeuse har vært nedtegnet siden antikken; blant annet den klassiske astronomen Ptolemaios (født ca. 100, død 168) beskrev fargen på stjernen.
I det nittende århundre, før de moderne systemene med stjerneklassifiseringer, inkluderte Pietro Angelo Secchi Betelgeuse som en stjerne med farge fra oransje til rød.
I motsetning observerte Ptolemaios, og kinesiske astronomer tre tiår tidligere, Betelgeuse med en gul farge som antydet at stjernen kan ha vært gul superkjempe i en periode rundt vår tidsregning.