Politimester Hans Sverre Sjøvold, mannen bak navneforslaget Petter N. Myhre, og leder for bydelsutvalget i gamle Oslo Line Oma avduket Egon Olsens allé lørdag. Foto: Christian Boger
I åpningssekvensen av Olsenbanden-filmene kom Egon Olsen vandrende ned alleen fra botsfengselet. Lørdag fikk veistumpen navn etter filmhelten.
Hvem husker vel ikke bildene av en nylig fri Egon Olsen (Arve Opsahl) komme spankulerende ned mellom trærne fra det gamle botsfengselet, for å møte resten av banden. Scenen med den meget fornøyde og sigarrøykende Opsahl ble et varemerke for filmene om Olsenbanden.
Derfor mener mange det nå var på sin plass at alleen ble oppkalt etter Olsenbandens mesterhjerne.
Petter N. Myhres idé
— Etter å ha besøkt København og oppdaget at de her hadde oppkalt en vei utenfor fengselet etter Egon, var det ingen tvil hos meg om at vi måtte få til dette også her hjemme, forteller Frp-politiker og tidligere byråd Petter N. Myhre.
Annonse
Han kom for to år siden kom til bydelsutvalget i Gamle Oslo med ideen om å navngi alleen fra botsfengselet til Grønlandsleiret etter filmhelten.
Forslaget ble godt mottatt, og lørdag kunne forslagsstilleren selv overvære navngivningen under "Politiets Dag".
Vil åpne området for allmenheten
Lederen for bydelsutvalget i Gamle Oslo, og stor Olsenbanden-fan, Line Oma, stod for den høytidelige åpningen, sammen med politimester Hans Sverre Sjøvold.
— Dette er et forslag jeg gjerne skulle ha kommet med selv. Olsenbanden er allemannseie og det ønsker vi at dette strøket også skal bli. Derfor er navnet veldig passende, smiler Oma.
Hun håper nå at nedleggelsen av det gamle botsfengselet kan gjøre området mer attraktivt for deg og meg.
— Dette er et fantastisk område i bydelen, så vi får nå håpe at det kan bli satt i gang tiltak som gjør det mer egnet for publikum å benytte seg av og besøke, sier hun.
Usikker framtid for "Botsen"
Lørdag var et tomt fengsel bakteppet for navngivingssermonien. Tildlig i juni ble de siste fangene flyttet fra gamle avdeling A til flere andre fengsler. Nå står bygget tomt og Statsbygg har satt i gang en mulighetsanalyse for å utrede hva man ønsker å gjøre med bygningsmassen.
Det er foreløpig uklart hva studien vil føre til, men det er begrensninger på hva det gamle fengselet kan brukes til. En av de store utfordringene eventuelle utviklere vil støte på er nemlig at den utvendige fasaden er vernet av Riksantikvaren.
— Vi håper det kan være mulig å åpne bygget for tilbud til publikum som kan skape mer liv og røre i området, men vi får vente på studien fra Statsbygg før vi kan trekke noen konklusjoner, sier BU-lederen.